Mii de refugiați au intrat în Austria după ce au venit prin Croația, Ungaria și Slovenia, în timp ce națiunile divizate din Europa îşi intensifică eforturile pentru a împinge imigranților în țările vecine, scrie The Guardian.

Cel mai mare flux migrator de după 1945 a făcut o ruptură profundă între membrii din Vestul și Estul Uniunii Europene în privinţa modului de distribuire a refugiaților în mod echitabil și ridică întrebări în privinţa sorţii acordului Schengen.

Migranţii au trecut graniţa traversând câmpurile de porumb şi au ajuns în localitatea Tovarnik, unde armata croată a instalat o tabără de corturi cu o capacitatea de până la 5.000 de persoane.

Circa 21.000 de migranţi au pătruns în Croaţia începând de miercuri, după ce Ungaria a închis graniţa cu Serbia prin montarea unui gard de sârmă ghimpată.

Dar autorităţile croate au recunoscut că sunt depăşite de acest aflux şi s-au înţeles în cele din urmă cu cele ungare ca migranţii să fie direcţionaţi nu doar către Slovenia, ci şi către Ungaria. Prin urmare, în cursul zilei de sâmbătă circa 2.000 de migranţi au fost trimişi în mod organizat numai de la Tovarnik către punctele de frontieră de la graniţa cu Ungaria, unde au fost preluaţi de autocare puse la dispoziţie de guvernul de la Budapesta şi transportaţi mai departe la frontiera cu Austria.

La punctele de frontieră dintre Croaţia şi Slovenia duminică dimineaţa circa 700 de migranţi aşteptau să intre pe teritoriul sloven. Conform autorităţilor de la Ljubljana, până în prezent peste 2.000 de migranţi au trecut graniţa în Slovenia, circa jumătate dintre ei numai în ultimele 24 de ore, sute dintre aceştia plecând deja mai departe în Austria.

Potrivit Crucii Roşii austriece, aproape 13.000 de migranţi au pătruns sâmbătă pe teritoriul Austriei, cei mai mulţi dinspre Ungaria şi ceilalţi dinspre Slovenia, unii intrând apoi foarte repede în Germania ocolind punctele de frontieră.

Potrivit cotidianului croat Jutarnji List, cancelarul german Angela Merkel a avut vineri o convorbire telefonică cu premierul croat Zoran Milanovic şi i-a cerut acestuia din urmă ca refugiaţii ce intră în Croaţia să fie reţinuţi pe teritoriul acestei ţări pentru o durată nedeterminată.

Conform aceleiaşi publicaţii, şeful executivului de la Zagreb a respins solicitarea, motivând că Croaţia nu poate reţine oameni împotriva voinţei lor. Această informaţie nu a fost deocamdată confirmată de alte surse, mai scrie Agerpres.