Dacă legea privind plafonarea dobânzilor va fi adoptată în forma ei actuală, veniturile băncilor vor scădea semnificativ și vor ajunge la un nivel care nu va mai permite acioperirea tuturor costurilor de creditare, spune Angela Manolache, partener pe zona de consultanță în cadrul KPMG.

Citând un studiu realizat de companie pentru Asociația Română a Băncilor, Manolache a arătat că, în aceste condiții, băncilor vor trebui să își revizuiască semnificativ ofertele de creditare.  La nivelul consumatorilor aceasta ar însemna un acces mai greu la credit. 

Cei mai afectați vor fi clienții care vor să ia credite de consum în lei, pe perioade scurte și mai ales cei care ar vrea să opteze pentru produsele cu dobândă fixă. 

” Vom asista la o restrângere a creditării. Unele bănci ar putea chiar să renunțe definitiv la creditele de consum. Altele ar putea să nu mai prelungească liniile pentru cardurile de credit și pentru descopritul de cont. Perioada de grație pentru aceste produse nu va mai exista. Creditele cu dobândă fixă pe perioade lungi vor fi și ele afectate. Nu în ultimul rând am putea asista la o revenire a creditului în valută, care nu este afectat de lege, dar care aduce riscul valutar”, a explicat Manolache. 

Senatul a aprobat, la finalul lunii februarie, proiectul de lege prin care dobânda anuală efectivă (DAE) este limitată la de 2,5 ori dobânda legală, adică dobânda de politică monetară (2,25% în prezent) în cazul creditelor ipotecare și la 18% în cazul creditelor de consum.

În prezent nu există limită de dobândă în contractele de credit încheiate între firme și persoanele fizice. Potrivit proiectului, însă, limitele s-ar aplica și contractelor în derulare.

Proiectul deputatului Daniel Zamfir nu a venit, însă, și cu un studiu de impact de genul celui realizat de KPMG pentru ARB.