Comisarul european a explicat că alocarea de fonduri mai mari ar fi împiedicat o distribuire atât de rapidă.

Marţi, reprezentanţii statelor membre ale UE au aprobat crearea unui fond de urgenţă de 210 milioane de euro pentru compensarea pierderilor uriaşe suferite în urma prăbuşirii vânzărilor de către producătorii de legume în urma epidemiei declanşate de bacteria enterohemoragică E.coli (ECEH).

Planul propus de Comisia Europeană (CE) ar urma să permită plata a cel mult 50% din preţul la producător în luna iunie, în urma retragerii castraveţilor, tomatelor, salatei verzi, dovleceilor şi ardeilor de pe piaţă. Cei care sunt membri ai organizaţiei producătorilor (circa 35% dintre producătorii europeni) vor beneficia de mecanisme de compensare suplimentare care să acopere până la 70% din pierderi. Statele europene vor trebui să confirme până la 22 iulie cantităţile retrase de pe piaţă, după care va începe plata de compensaţii către producători, a precizat marţi Roger Waite, purtător de cuvânt al comisarului european pentru agricultură.

Ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, a menţionat la rândul său că ajutorul trebuie distribuit cât mai rapid posibil către producătorii germani afectaţi de criză, notează Der Spiegel, care preia Stuttgarter Zeitung.
SURSA: Agerpres