Centrala, cu 12 MW putere instalată şi 24,34 GWh/an aport energetic, face parte din amenajarea hidroenergetică a râului Strei pe sectorul Subcetate-Simeria, care cuprinde 7 hidrocentrale, dintre care 3 cu lac de acumulare şi 4 cu derivaţie, conţinând un număr de 14 hidroagregate şi 3 microhidrocentrale şi totalizând o putere instalată de 84,25 MW şi o producţie medie anuală de 164,52 MWh.

"Valoarea totală a investiţiei pentru CHE Bretea este de peste 58 milioane de euro, dintr-un total estimat de 420 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de 62%", se arată în comunicat.

Centralele Dumitra şi Bumbeşti, care vor avea o putere instalată totală de 65 MW şi un aport energetic de 259 GWh/an, vor fi puse în funcţiune anul viitor în martie şi, respectiv, în noiembrie. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 230 de milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de circa 65%.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, şi administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, se află, în perioada 26 – 27 iunie 2015, la Sucursalele şi Uzinele Haţeg, Caransebeş, Târgu Jiu şi Porţile de Fier pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectele de investiţii Bretea, Poiana Mărului şi Dumitra-Bumbeşti.

Investiţia de la Poiana Mărului face parte din amenajarea hidroenergetica Bistra-Poiana Mărului – Ruieni – Poiana Ruscă, a cărei valoare totală estimată depăşeşte 540 de milioane de euro, şi se referă la aducţiunea secundară cu acelaşi nume, o galerie care preia apele din afluenţii din stânga ai răului Bistra, pe care le injectează în lacul de acumulare Poiana Mărului. Galeria are o lungime totală de 15,8 km şi 5 captări: Bistra, Valea Lupului, Bucova, Marga, Niermes, ultimele 3 fiind deja în funcţiune, aducând un spor total de energie de 17,17 GWh/an în centrala Ruieni.

'Sporul de energie obţinut prin punerea în funcţiune a ultimelor 2 captări secundare – Bistra şi Valea Lupului – va fi de încă 32,32 GWh/an. Valoarea investiţiei este de 45,5 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind de aproximativ 80%', se mai arată în comunicatul Hidroelectrica.

Pe de altă parte, Andrei Gerea şi Remus Borza vor merge luni la Belgrad, unde se vor întâlni cu ministrul sârb al Energiei şi alţi oficiali, cu care vor aborda subiecte de interes în ceea ce priveşte colaborarea dintre cele două state în domeniul producţiei şi distribuţiei de energie. În acest an, Hidroelectrica şi-a deschis la Belgrad o reprezentanţă care va realiza operaţiuni de trading de energie.

Hidroelectrica a investit, în perioada 2012-2014, peste 270 de milioane de euro în finanţarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice.

Pentru perioada 2015-2020, compania a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro, astfel: 450 milioane de euro în proiectele aflate în curs de execuţie (Racoviţa, Bretea, Rastoliţa, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbeşti), 305 milioane de euro în retehnologizarea a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru (cu o capacitate instalată de 220MW), Râul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW), Mariselu (cu o capacitate instalată de 220 MW) şi în modernizări de hidroagregate, 240 milioane euro în lucrări de mentenanţă cu capitalizare şi 300 milioane euro investiţii în capacităţi noi de producţie din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă).