Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

IMM-ist în România

Businessul crește când sare muștarul

Autor: |

GUST Sorin Turcu este un antreprenor pentru care muștarul nu are secrete. Dovada? Papalito, compania pe care a înființat-o în urmă cu 22 de ani, a ajuns din producția de sosuri și muștar la afaceri de aproape 1,9 milioane de euro.

La Codlea nu se mai produc nici flori şi nici legume. Celebrele sere s-au distrus, la fel ca cea mai mare parte a industriei din zona Braşovului.

Totuşi, chiar dacă nu mai se poate lăuda cu recoltele care l-au consacrat, oraşul Codlea are noi motive de mândrie. De peste 22 de ani, o companie produce aici muştar şi sosuri care ajung în toată ţara. Este vorba de Papalito, un brand care a reuşit să se impună pe piaţa românească. Drumul până la această performanţă a fost însă lung şi plin de încercări.

Reţeta businessului cu muştar

În 1992, Sorin Turcu a lansat împreună cu un coleg de facultate o mică afacere în domeniul distribuţiei de produse alimentare. Un alt coleg a venit apoi cu o propunere: să se apuce de lucruri mai serioase. Totul s-a întâmplat la o bere, când noul asociat a prezentat ideea câştigătoare – să facă muştar. Nu a fost ceva întâmplător: mama lui lucrase în domeniu şi ştia cu ce se mânâncă producţia de muştar.

Aşa că, în 1995, cei trei au demarat noua afacere. „Am chemat pe cineva care lucra în domeniu la un fost Plafar - pe vremea apusă, plafarurile erau printre cele care produceau. După ce am achiziţionat utilajele şi toată infrastructura, a venit persoana respectivă şi ne-a arătat cum se lucrează şi am început. Primul lot produs a fost şi vândut. Pot spune că la acel moment nu am avut pierderi. Am avut apoi, când am mai dat rateuri, asta a fost altceva“, îşi aminteşte Sorin Turcu. După un timp, au renunţat la distribuţia de produse alimentare.

De altfel, mai multe evenimente au avut loc în cei 20 de ani de când Papalito este marcă înregistrată. Producţia s-a diversificat, iar schimbări au apărut şi în acţionariat. Astfel, din 2007, Sorin Turcu a rămas singur în firmă. „Din trei asociaţi am rămas doi, iar din doi am rămas singur la ora actuală, ceilalţi orientându-se spre alte activităţi“, explică antreprenorul. Astăzi, pentru clienţii săi, marile lanţuri de retail şi companiile din domeniul Horeca, Sorin Turcu are o gamă variată de produse: mai multe tipuri de muştar, sosuri albe – maioneze şi sosuri de usturoi, dar şi sosuri roşii, pe bază de tomate, mai ales pentru pizza. 

 

Miza unei afaceri bine asezonate

Gusturile nu se discută. Asta este lecţia pe care Sorin Turcu a învăţat-o încă de la început. Astfel, el a ştiut că e în interesul businessului să renunţe la propriile preferinţe şi să accepte că trebuie să producă pe gustul celor mulţi. „La reţete lucrăm pe un sistem mai aparte, în sensul că nu hotărăşte cineva anume care este cea mai bună. Se fac mai multe încercări şi determinări – se dau spre degustare. Nu produc ce vreau eu! Dacă mie-mi place, nu e obligatoriu să intre şi în producţie. Le testează toată lumea, de la omul care vine cu poşta rapidă până la şoferul de pe camion. Oricine e bine-venit şi reţeta care întruneşte cele mai multe voturi intră în producţie“, povesteşte antreprenorul.

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro