Patronatul semnalează că cele mai mari riscuri apar la colectarea şi reciclarea lemnului şi a plasticului, materiale reciclabile utilizate în cantităţi mari de producătorii din construcţii.

Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor a fost promulgată de președintele Iohannis pe repede înainte, în luna octombrie a anului trecut, şi a intrat în vigoare în noiembrie 2015. Actul normativ presupune ca producătorii autohtoni care nu își reciclează ambalajele să plătească o taxă, ce seamănă mai mult cu o amendă, de 2 lei/kilogram de ambalaj. Această “amendă” exista și înainte, dar producătorii nu ajungeau să o achite deoarece aveau contracte pentru reciclare cu Organisme de Transfer de Responsabilitate (OTR), care se ocupau de aceste proceduri. OTR-urile, care erau aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu, percepeau o taxă de 65 de lei pe tonă. Deși în contractele asociațiilor era menționat că preluau deșeurile de ambalaje, practic deșeurile ajungeau la groapa de gunoi. Aceste nereguli au fost sesizate de Administrația Fondului pentru Mediu, de aceea a fost introdus actul normativ, ce a ajuns să fie adoptat într-un timp record.

După aplicarea legii, OTR-urile au mărit tarifele de la 65 de lei pe tonă la 2.000 de lei pe tonă, echivalentul taxei impuse de actul normativ.

Primii care s-au sesizat au fost producătorii din industria alimentară care au ameninţat că vor creşte preţul alimentelor la raft, deoarece până la clarificarea situaţiei ei sunt nevoiţi să suporte cheltuieli mai mari.

CITIŢI ŞI Bomba ambalajelor nereciclate va exploda în preţurile la raft

Deocamdată, producătorii din construcţii nu au avansat ideea creşterii preţurilor la materiale, dar au cerut autorităţilor reducerea la valoarea reală a taxei de 2 lei/kg de ambalaj. Ei mai atrag atenţia asupra faptului că producătorii de materiale de construcţii nu se pot transfera în colectori sau reciclatori, deoarece activitatea lor de bază este producţia.

Ei mai solicită ca, în condiţiile în care un OTR îşi pierde licenţa sau intră în insolvenţă sau faliment, să existe un termen de maxim 90 de zile în care obligativitatea plăţii fondului de mediu  să fie suspendată, timp necesar pentru clienţii acestora să negocieze un contract nou cu alt OTR sau cu firme colectoare.

Producătorii au mai solicitat implementarea urgentă a unui plan de măsuri care să facă atractivă înfiinţarea de noi companii de colectare sau reciclare pentru a putea aduce oferta la nivelul volumului de materiale reciclabile care se introduce pe piaţă.