Astazi, moneda europeană se vinde la un preţ cu 0,02% mai mic faţă de luni, când un euro costa   4,5341 lei. În ceea ce priveşte dolarul, moneda americană se vinde la preţul de  3.9968 lei, cu 0,84% mai puţin în comparaţie cu anunţul din şedinţa anterioară, respectiv  4,0307 lei.

ING Bank: Leul s-ar putea apreciat vineri la 4,5 lei/euro,dacă Marea Britanie decide să rămână în UE

Moneda naţională s-a putea aprecia brusc, vineri, în cazul în care Marea Britanie decide să rămână în Uniunea Europeană, cursul urmând să încheie săptămâna la valoarea de 4,5 lei pentru un euro, iar în cazul în care Marea Britanie decide să părăsească UE, leul ar putea avea o evoluţie mai bună decât a zlotului polonez şi a forintului unguresc, se arată într-un raport al ING Bank România.

 

'În perioada premergătoare Referendumului de joi privind aderarea Marii Britanii la UE, cursul de schimb EUR/RON a fost supus unei presiuni de apreciere, ajungând aproape de maximumul din ianuarie. Dat fiind faptul că ING încă se aşteaptă ca Marea Britanie să rămână în UE, ne aşteptăm ca leul să se întărească brusc, vineri, şi posibil să închidă săptămâna aproape de 4,50 lei/euro. Dacă se întâmplă Brexit, ne aşteptăm ca leul să continue să aibă performanţe mai bune decât HUF (forintul unguresc – n.r.) şi PLN (zlotul polonez – n.r.), dar este posibil ca nu toate consecinţele să fie vizibile imediat, iar evenimentul să se răsfrângă pe tot parcursul anului. În urma unui astfel de scenariu, EUR/RON ar putea testa maximele din ianuarie din jurul 4,55-4,56 (lei/euro n.r.), la sfârşitul săptămânii, dar am putut vedea BNR acţionând în a reduce presiunile, făcând din aceasta un vârf temporar', se spune în raportul ING Bank.

La rândul lor, economiştii Erste Group susţin că monedele din Europa Centrală şi de Est ar putea să se aprecieze în caz de Bremain şi să se deprecieze în caz de Brexit. Aceştia se aşteaptă ca în cazul Brexit-ului, băncile centrale din Croaţia,
România şi Serbia să intervină pentru a reduce volatilitatea de pe piaţă. Băncile din Ungaria şi Polonia ar permite o depreciere (peste 318 EUR/HUF şi, respectiv 4,50 EUR/ PLN) şi să ia măsuri numai în caz de turbulenţe excesive.

'Leul românesc a pierdut mai puţin de 1% faţă de euro pe parcursul ultimei săptămâni şi jumătate, din cauza temerilor cu privire la o posibilă ieşire a Marii Britanii din UE. Brexit-ul ar putea extinde slăbiciunea leului, dar ne aşteptăm ca banca centrală să limiteze volatilitatea extremă a leului, în conformitate cu regimul său de flotare controlată. Dacă cetăţenii britanici votează în favoarea aderării la UE, leul ar putea recupera o parte dintre pierderile recente', se spune în raportul Erste Group.

La sfârşitul săptămânii trecute, moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro, cursul anunţat, vineri, de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,5341 lei pentru un euro, cu 0,55 bani (-0,12%) mai puţin faţă de cotaţia anterioară, de 4,5396 lei/euro.