O explicaţie a acestei explozii de achiziţii în domeniul imobiliar este dată de lipsa unor instrumente financiare alternative în care investitorii să îşi plaseze banii cu randamente superioare celor oferite de proprietăţi.

Creşterea rapidă s-a menţinut constantă în ultimii ani, dar a încetinit totuţi în primul semestru din 2015 şi s-a manifestat diferit în regiuni sau pieţe locale. Creşterile pe pieţele din cele două Americi au fost de 31% faţă de jumătatea anului trecut, în timp ce dolarul puternic a avut un impact semnificativ pe pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), dar şi pe cele din Asia-Pacific. Nivelurile investiţiilor din EMEA, exprimate în dolari, au fost cu 5% mai mari faţă de prima jumătate a anului trecut, în timp ce pieţele din regiunea Asia-Pacific au înregistrat o scădere cu 19% faţă de jumătatea lui 2014. Calculate în monede naţionale, investiţiile din EMEA au avut o creştere şi mai consistenta, de 25%; în schimb, cele din regiunea Asia-Pacific au înregistrat o scădere de 9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statele Unite, Marea Britanie şi Germania rămân, de departe, cei mai mari investitori pe pieţele imobiliare globale. Tranzacţiile totale în cele trei ţări au fost în primul semestru din 2015 de 301 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o cota remarcabil de mare, de 74%, din totalul tranzacţiilor globale.

Recenta încetinire economică din Asia a creat turbulenţe pe pieţele din China, Singapore şi Coreeea de Sud, care au coborât poziţii importante în Top 20 cele mai performante pieţe, pe primul semestru din 2015. Singura piaţă non-asiatică care a mai înregistrat scăderi a fost cea canadiană, unde extracţiile de petrol au fost singurele care au alimentat economia. Creşterile rapide de investiţii imobiliare din Italia, Irlanda şi Spania au îmbunătăţit semnificativ profilul pieţelor naţionale, care şi-au îmbunătăţit astfel poziţiile din top.

Top 20 cele mai performante pieţe

Investitiorii trans-naţionali şi-au consolidat influenţa pe pieţele imobiliare, cu precădere în ultimii doi ani, devenind astfel un factor important în reconfigurarea acestora. Cele mai căutate destinaţii pentru investiţiile de capital sunt marile aglomerări urbane din cele mai importante regiuni. Londra conduce clasamentul global, urmată de New York şi Paris.

La nivel regional, influenţa investitorilor globali variază de la puţin peste 10% în cele două Americi până la aproape 50% pe pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Cel mai mare investitor în primul semestru din 2015 au fost Statele Unite, cu 25,4 miliarde dolari investiţi în pieţele din străinatate, urmate de Canada, Germania şi China, care împreună au investit însă mai puţin decât SUA.

Principalele surse de capital transfrontalier după ţara de origine a cumpărătorilor

Harta fluxului de capital in S1 2015