Profitul sistemului bancar a ajuns la 2,3 miliarde lei în primele opt luni, conform datelor BNR. Băncile, în marea lor majoritate, par a avea un an bun în 2015, cu o ușoară revenire a creditării și într-o perioadă în care nu au mai fost nevoite să provizioneze împrumuturi neperformante.

Primele trei bănci din sistem, Banca Comercială Română (BCR), Banca Română de Dezvoltare (BRD) și Banca Transilvania (BT) au avut în primele nouă luni ale anului profituri cumulate de 3,58 miliarde lei, fiind inclus aici și câștigul BT ca urmare a preluării Volksbank. La nivel de bancă, profitul BT a fost de doar 313 milioane lei, dar câștigul total s-a ridicat la 2,3 miliarde lei. BCR a obținut cel mai mare profit net, de 904 milioane lei, iar BRD a adunat un rezultat net de 380 milioane lei.

La nivel de profit ope­ra­țional, tot BCR este pe primul loc, cu puțin peste 1,2 miliarde lei, în timp ce BRD a obținut 907 milioane lei, iar BT a adunat 766 milioane lei. La capitolul cheltuieli, BCR a consemnat 1,1 miliarde lei în primele nouă luni, BRD a coborât ușor la 954 milioane lei, iar BT a urcat la 717 milioane lei la nivel de bancă și 954 la nivel de grup.

Veniturile nete din dobânzi s-au ridicat la 1,5 miliarde lei pentru BCR, care beneficiază de un portofoliu mai mare de credite mai mare decât competitorii, în timp ce BRD a adunat 1,05 miliarde lei, iar BT 826 milioane lei (1,03 miliarde lei la nivel de grup). La categoria venituri nete din comisioane BRD este pe primul loc, cu 533,7 milioane lei, BCR pe locul secund cu 531,6 milioane lei, în timp ce Banca Transilvania a strâns 324 milioane lei.

BCR rămâne lider destul de autoritar al sistemului bancar, cu active totale în valoare de 60 miliarde lei, mult peste cele ale BRD, de 48,5 miliarde lei. Banca Transilvania se apropie de locul secund cu active totale în valoare de 44 miliarde lei, sumă în care sunt adunate și activele preluate de la Volksbank, fuziune care se va finaliza până la sfârșitul anului.

Concurență bună, mobilitate scăzută

Consiliul Concurenței a analizat recent, într-un raport, sistemul bancar autohton și a ajuns la concluzia că indicii de concentrare arată un grad mic spre mediu de concentrare în sector, cu un număr de zece bănci semnificative (cu o cotă de piață relativ constantă în ultimii opt ani, de circa 80%) dintr-un total de 40. Totuși „creșterea restrictivității standardelor de creditare nu reprezintă în sine un element de îngrijorare privind concurența în sectorul bancar, dar coroborarea sa cu un nivel ridicat al gradului de îndatorare a clienților conduce la reducerea gradului de mobilitate a clienților”, se arată în raport. Consiliul arată astfel că, mai ales pentru creditele aflate în sold, refinanțarea la bănci concurente sau chiar la aceeași bancă este dificilă având în vedere scăderea masivă a valorii garanțiilor inițiale și nivelul ridicat al împrumuturilor, ceea ce blochează debitorii la aceeași instituție până la stingerea totală sau parțială a datoriilor.

Și raportul CC remarcă stoparea creșterii creditelor neperformante (NPL) în martie 2014, când a ajuns la 22,23%, iar forțarea băncilor să elimine din bilanț NPL-urile a dus la scăderea acestora până la 12,8% în prezent. „Începând cu martie 2014, în urma recomandărilor adresate de banca centrală instituțiilor de credite, a fost inițiat procesul scoatere în afara bilanțului a creditelor neperformante necolectabile. Acest proces a fost considerat o condiție necesară pentru reluarea sustenabilă a creditării”, se arată în raport. În prezent, BCR are un nivel de NPL de 22,2%, redusă de la 26,5% în septembrie 2014, BRD de 18,5% de la 21,1% acum un an, iar BT de 9,5%. Raportul CC mai arată că „în ultimii patru ani se observă o tendință de reducere a diferențialului de dobândă la credite și cea la depozite”, element care, de asemenea, ajută la revenirea creditării prin costuri mai mici pentru clienți.