În ultimul său raport privind perspectivele economiei chineze, Banca Mondială şi-a menţinut estimările anterioare, potrivit cărora, în acest an, Produsul Intern Brut al Chinei va înregistra o creştere de 7,6%, după un avans de 7,7% în 2013.

De asemenea, Banca Mondială îşi menţine estimările şi pentru 2015, când a doua economie mondială va înregistra un avans de 7,5%, dar a revizuit estimările pentru 2016 până la 7,4% faţă de 7,5% anterior.

'O reechilibrare a creşterii dinspre investiţii spre consum şi dinspre industrie spre servicii continuă, însă există provocări şi reechilibrarea este lentă', apreciază Banca Mondială.

Printre riscurile cu care se va confrunta China pe termen mediu, Banca Mondială menţionează încetinirea sectorului imobiliar, motorul tradiţional de creştere într-o ţară mare cu un ritm de urbanizare rapidă, precum şi incertitudinile care apasă asupra sectorului exporturilor, puternic dependent de conjunctura mondială.

Autorităţile chineze au promis recent că vor accelera ritmul reformelor economice pentru a acorda un rol mai important capitalului privat prin liberalizarea sistemului financiar, întărirea cererii interne şi un tratament mai bun pentru investitorii străini. Însă, analiştii estimează că aceste angajamente nu s-au concretizat încă.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima în luna aprilie că, în 2014, China va înregistra o creştere economică de 7,5%, urmată de 7,3% în 2015, cu condiţia să continue eforturile destinate reechilibrării economiei sale.

Obiectivul oficial fixat de Guvernul de la Beijing pentru 2014 este o creştere a PIB de aproximativ 7,5%.

AGERPRES