CITEŞTE ŞI

Turism

Bacșișul ar putea deveni obligatoriu

Autor: |

Cine câştigă şi cine pierde din impozitarea bacşişului? O propunere făcută recent de patronatele din turism bulversează angajaţii din industria restaurantelor şi barurilor

Alin D. are 27 de ani şi de trei ani lucrează ca ospătar într-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. A fost de acord cu un salariu mic, la angajare, în contextul în care se baza foarte mult pe bacşişul lăsat de clienţi. „Au fost luni în care am câştigat 2.500 de lei numai din bacşiş, bani care rămâneau în buzunarul meu“, spune el. Privind din acest unghi, o asemenea situaţie pare să fie în defavoarea angajatului. Dar, spun proprietarii de restaurante, nu este chiar aşa. În final, cel care pierde este clientul, care va plăti mai mult pentru ceea ce consumă.

Impozitarea bacşişului are şi un istoric. Ideea a fost lansată de patronatele din turism încă de acum câţiva ani, pe modelul practicilor din alte ţări.

Chiar de atunci au fost voci care au susţinut că acest lucru „va încărca“ nota de plată a clientului. „Este neplăcut pentru client să-l obligi să lase ceva în plus. Nu toţi clienţii lasă bacşiş“, spunea Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama. Îndreptăţind, într-un fel, spusele lui Mahu, Dana Schiţelea, manager Hanul lui Manuc, punctează că, deşi sunt o serie de avantaje cu acest proiect, totuşi singurul care are de suferit este clientul. „Pentru că, indiferent dacă primeşte un serviciu prost sau bun, mâncare proastă sau bună, este obligat să plătească bacşişul venit  automat pe nota de plată. Iar pentru client acest lucru este, de fapt, o creştere a preţului cu 10%. Este posibil ca numărul clienţilor care  vor trece pragul unui local să fie mai mic în viitor“, detaliază ea. Și tocmai acest lucru ar putea fi şi în dezavantajul restaurantelor. Sau poate că nu. „Rămâne la latitudinea fiecărui local să stabilească procentul din consumaţie, care să reprezinte bacşişul. Între 8 şi 10%  este un procent rezonabil în România. În America, unde un ospătar câştigă 2,13 dolari pe oră, bacşişul este obligatoriu şi reprezintă cel puţin 10 % din consumaţie“, continuă Dana Schiţelea.

Pagina 1 din 3
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

Agrointeligenta

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro