SE INTAMPLA ACUM!

Turism

Bacșișul ar putea deveni obligatoriu

Autor: Ilinca Pop | marţi, 22 aprilie 2014 | 78 Comentarii

Cine câştigă şi cine pierde din impozitarea bacşişului? O propunere făcută recent de patronatele din turism bulversează angajaţii din industria restaurantelor şi barurilor

Alin D. are 27 de ani şi de trei ani lucrează ca ospătar într-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. A fost de acord cu un salariu mic, la angajare, în contextul în care se baza foarte mult pe bacşişul lăsat de clienţi. „Au fost luni în care am câştigat 2.500 de lei numai din bacşiş, bani care rămâneau în buzunarul meu“, spune el. Privind din acest unghi, o asemenea situaţie pare să fie în defavoarea angajatului. Dar, spun proprietarii de restaurante, nu este chiar aşa. În final, cel care pierde este clientul, care va plăti mai mult pentru ceea ce consumă.

Impozitarea bacşişului are şi un istoric. Ideea a fost lansată de patronatele din turism încă de acum câţiva ani, pe modelul practicilor din alte ţări.

Chiar de atunci au fost voci care au susţinut că acest lucru „va încărca“ nota de plată a clientului. „Este neplăcut pentru client să-l obligi să lase ceva în plus. Nu toţi clienţii lasă bacşiş“, spunea Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama. Îndreptăţind, într-un fel, spusele lui Mahu, Dana Schiţelea, manager Hanul lui Manuc, punctează că, deşi sunt o serie de avantaje cu acest proiect, totuşi singurul care are de suferit este clientul. „Pentru că, indiferent dacă primeşte un serviciu prost sau bun, mâncare proastă sau bună, este obligat să plătească bacşişul venit  automat pe nota de plată. Iar pentru client acest lucru este, de fapt, o creştere a preţului cu 10%. Este posibil ca numărul clienţilor care  vor trece pragul unui local să fie mai mic în viitor“, detaliază ea. Și tocmai acest lucru ar putea fi şi în dezavantajul restaurantelor. Sau poate că nu. „Rămâne la latitudinea fiecărui local să stabilească procentul din consumaţie, care să reprezinte bacşişul. Între 8 şi 10%  este un procent rezonabil în România. În America, unde un ospătar câştigă 2,13 dolari pe oră, bacşişul este obligatoriu şi reprezintă cel puţin 10 % din consumaţie“, continuă Dana Schiţelea.

Mai exact, este vorba despre impozitarea cu 16% a bacşişului, fondurile colectate urmând să fie folosite pentru investiţii în infrastructura turistică. „Patronatele (ANAT ȘI FPTR) cer ca valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă. Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obişnuit, cu TVA etc.“, a spus recent Lucia Morariu, preşedintele ANAT. Sau, pe înţelesul tuturor, dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă şi cât vrea să lase bacşiş, iar dacă valoarea este de 10 lei, aceşti bani vor fi incluşi şi ei pe nota de plată. Potrivit Luciei Morariu, diferenţa va fi că cei 100 de lei vor fi impozitaţi ca şi până acum, în timp ce pentru bacşişul de 10 lei restaurantul va plăti impozitul de 16%. Că părerile sunt împărţite, o demonstrează şi Dragoş Panait, Acquisition & Development Manager Red Angus Steakhouse. „Din punctul de vedere al abordării oaspetelui, cred că să întrebi clientul dacă îţi oferă bacşiş este lipsit de eleganţă“, consideră el.

„Statul şi firmele câştigă“

Însă, dacă ar fi să se tragă linie, la final, Ciprian Enea, consultant Best Tourism, spune că statul şi firmele au de câştigat de pe urma acestei măsuri. „Proprietarii de restaurante vor avea evidenţe mai clare asupra încasărilor. Se ştie că există multe locuri unde bacşişul se pune la comun, ceea ce înseamnă că acesta era un venit important, de pe urma căruia angajaţii trăiau. Aşadar, cu siguranţă se va răsfrânge asupra veniturilor angajaţilor“, spune Enea.

Patronatele au transmis propunerea către autorităţile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului. Astfel, spun reprezentanţii acestor patronate, România se va alinia la directivele europene, cunoscut fiind faptul că foarte multe ţări au adoptat deja o asemenea măsură. Rămâne de văzut care va fi procentul luat în calcul privind valoarea bacşişului.

10% din valoarea notei de plată ar putea reprezenta bacşişul, în restaurantele din România; această sumă ar urma să fie impozitată cu 16%

Proprietarii de restaurante vor avea evidenţe mai clare asupra încasărilor. Se ştie că există multe locuri unde bacşişul se pune la comun. Ciprian Enea, consultant Best Tourism

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.