Cel mai activ a fost libanezului Johny Jabra, care s-a asociat în 2015 cu antreprenorii români Ionuţ Dumitrescu şi Geo Mărgescu. În această formulă, sub umbrela Forte Partners, a plătit anul trecut circa 5,2 mil. euro pe o bucată din fosta fabrică de pâine Băneasa şi vrea să înceapă în această vară construcţia unui ansamblu rezidenţial cu 352 de apartamente, o investiţie de 37 mil. euro, potrivit dezvoltatorului. Primele două blocuri cu zece etaje, din cele patru proiectate, urmează a fi finalizate la începutul anului 2019.

Alături de fratele său, Jihad Jabra, el şi-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiţi în producţia de ciocolată şi biscuiţi, care cuprindea brandurile Primola şi Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la fraţii Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment. În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat şi pe piaţa imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 mp) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piaţă şi închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 mil. euro. Fraţii Jabra mai deţin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici şi medii precum Beller Office Building (500 mp), din zona Dorobanţi şi imobilul Aurel Vlaicu Office Building (2.356 mp), de pe Şoseaua Pipera. Proprietăţile lor au intrat în portofoliul Forte Partners.

Antreprenorul român de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, a plătit la sfârşitul lunii ianuarie circa 15 mil. euro pentru achiziţia mallului Armonia Brăila, intrat în faliment în 2011 cu datorii de 28 mil. euro. La mai puţin de două luni de la achiziţie, el a vândut proprietatea cu profit unui producător chinez de corpuri de iluminat. Cu banii vrea să îşi modernizeze ferma de taurine din Ialomiţa.

La rândul său, sirianul Abdulwahed Nour Ideen a plătit 4,8 mil. euro pentru achiziţia centrelor comerciale Galleria Arad şi Piatra Neamţ de la dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC). Pierderea vânzătorului a fost uriaşă, ţinând cont că a investit zeci de milioane de euro în construcţia celor două malluri. Nour Ideen a cumpărat mai întâi Galleria Piatra Neamţ pentru 2,7 mil. euro, iar după o lună a plătit 2,1 mil. euro pentru Galleria Arad.

 

Un alt exemplu este omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center, care, alături de asociatul său iordanian Saddiq Abu Seedo, vrea să construiască un spital privat şi blocuri cu locuinţe în locul fostei fabrici Tricodava din cartierul bucureştean Drumul Taberei. Cei doi asociaţi au cumpărat în iarna trecută un teren de 26.590 mp, parte a fostei fabrici Tricodava, de la firma cu capital spaniol Gran Via, pentru circa 7 mil. euro, potrivit aprecierilor revistei Capital. Sursele Capital spun că circa 5.000 mp din teren vor fi utilizaţi pentru construcţia unui spital pentru internări de lungă durată, cu o secţie de radiologie la subsol, iar restul lotului permite dezvoltarea a circa 700 de apartamente. Construcţiile de pe teren au fost demolate de foştii proprietari, iar acum se pregăteşte şantierul.

Medicul Mohamed Hassanain (43 de ani) deţine clinicile International Medical Center din Ilfov şi Sectorul 6, specializate în medicina muncii. El are un sfert din firma prin care va fi dezvoltat proiectul din Drumul Taberei. Omul de afaceri Saddiq Omar H. Abu Seedo (71 de ani), care locuieşte în Dubai, controlează indirect 75% din firma dezvoltatoare. Iordanianul  este cunoscut în România pentru afacerile sale din domeniul avicol. El a înfiinţat producătorul de ouă de consum Toneli din Buftea, vândut în 2008 grupului de firme Laoun, o afacere de familie de origine libaneză. Toneli a ajuns astăzi unul dintre cei mai mari jucători din industria producătoare de ouă de consum cu 15 ferme care au o capacitate de 1,5 milioane de ouă pe zi. Abu Seedo mai deţine crescătorul de păsări Avicola Buftea şi producătorul de nutreţuri combinate Select Nutricomb Crevedia.