'Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază ca ofensatoare şi incorecte declaraţiile publice făcute de comisarul European pentru extindere Stefan Fule. AOAR apreciază că s-a încălcat grav obligaţia de echidistanţă impusă prin statutul său oricărui înalt funcţionar european, împuternicit să contribuie prin acţiunile sale la întărirea coeziunii între ţările membre UE şi nu să lanseze nejustificat teme politice incorecte şi nefundamentate, care conduc la creşterea sentimentului de lipsă de coeziune la nivelul UE', se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, AOAR a ridicat public, constant, problema discursului public şi a acţiunilor neconvingătoare ale reprezentanţilor Comisiei Europene faţă de promovarea aplicării discriminatorii între ţările membre ale unor directive europene, aşa cum este cazul acţiunilor legate de piaţă energiei, a căilor ferate sau a consolidării fiscale şi bancare ori a încadrării în deficitul bugetar de maximum 3%.

'AOAR este cu atât mai surprinsă de declaraţiile incorecte făcute de comisarul pentru extindere Fule, cu cât acţiunile ţării sale au fost constant îndreptate către crearea de divergenţe la nivelul UE (de exemplu nesemnarea pactului fiscal alături de Marea Britanie), fără ca cineva să fi pus problema oportunităţii apartenenţei sau a rolului negativ jucat de această ţară în procesul de consolidare european. AOAR crede că declaraţiile comisarului Fule sunt făcute în a-şi susţine, în perspectivă, şansele de păstrare a portofoliului de comisar pentru extinderea UE în structura viitoarei Comisii Europene, făcând însă o demonstraţie clară a unei gândiri defavorabile consolidării UE într-o perioadă economică dificilă', se mai spune în comunicat.

AOAR susţine, totodată, că peste 90% din activele bancare din România aparţin unor bănci europene.

'AOAR reaminteşte celor gata să accepte uşor afirmaţiile făcute de comisarul Fule, că peste 90% din activele bancare din România aparţin unor bănci europene, că peste 70% din exporturile României sunt făcute în ţările UE, peste 50% din exporturi fiind făcute de circa 25 de companii europene. Toate aceste elemente, şi lista argumentelor economice şi financiare poate continua, atestă că România a contribuit şi contribuie economic fundamental la performanţele pieţei unice europene, contribuind, uneori chiar contrar interesului naţional, la adoptarea  unor măsuri  la nivelul Comisiei Europene sau a Parlamentului European, măsuri ce sunt gândite tocmai să întărească coeziunea şi coerentă politicilor la nivelul UE', se mai arată în documentul citat.

Nu în ultimul rând, AOAR cere Guvernului să verifice şi să sancţioneze toate abaterile şi încălcările de legislaţie, inclusiv a clauzelor din contractele de privatizare, făcute de diverse companii internaţionale, şi care prin acţiunile lor au adus atingere interesului naţional sau constituie încălcări ale legislaţiei Europene, o atenţie deosebită trebuind a fi acordată companiilor care activează pe piaţa energetică din România.

Într-un interviu pentru EurActiv Cehia, comisarul european pentru extindere Stefan Fule a declarat că Statele membre ale Uniunii Europene şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere şi, mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea acestui proces.

'Mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare asupra statelor membre', a declarat el.

Comisarul european a mai spus că 'cea mai mare provocare a fost recâştigarea credibilităţii pierdute a procesului de extindere'.

'Ne determină să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată funcţionează', a adăugat Stefan Fule.

AGERPRES