Cele 595 de unităţi locative repartizate în 2016 ridică volumul de locuinţe pentru tineri realizate prin intermediul acestui program ANL la 32.988, printre care se numără şi 564 de unităţi dedicate specialiştilor din sănătate, se arată în bilanţ.

În a doua parte a anului trecut s-a promovat documentaţia pentru încă 166 de locuinţe pentru specialiştii din sănătate, la care se aşteaptă ca lucrările să demareze în 2017. Întregul program de locuinţe pentru tineri are în curs de execuţie 1.445 de locuinţe.

Tot anul trecut au fost construite 126 de locuinţe sociale pentru comunităţile de romi, astfel că de la demararea programului şi până în prezent s-au finalizat în total 168 de locuinţe. La sfârşitul anului trecut erau în curs de execuţie 21 de locuinţe pentru romi şi au fost primite documentaţiile pentru încă 56 de unităţi.

Achiziţia locuinţelor închiriate

De la începutul crizei financiare, când s-a dat liber la achiziţia locuinţelor ANL de către chiriaşi, şi până în prezent, s-au înstrăinat circa 2.700 de unităţi locative, deşi în baza de date a agenţiei sunt înregistrate propuneri ale autorităţilor publice pentru construirea a peste 87.000 de apartamente.

Banca Mondială a criticat foarte dur activitatea ANL într-un raport comandat de Guvernul României. Instituţia financiară internaţională recomanda renunţarea la programul de locuinţe pentru tineri, care trebuie să ia în primul rând forma încetării construirii de noi locuinţe pentru tineri şi oprirea vânzării oricăror locuinţe pentru tineri. „Vânzarea acestor locuinţe elimină efectiv unităţile din fondul deja prea mic de locuinţe din sectorul public, iar continuarea închirierii lor pe termen lung înseamnă că aceeaşi ocupanţi beneficiază de subvenţie an după an“, se precizează în raportul Băncii Mondiale.

Acest raport a stat la baza creionării Strategiei Naţionale a Locuirii, promovată de ministrul Dîncu, dar care a rămas în dezbatere publică la finalul mandatului său. În acest document se admite că investiţiile realizate până acum în construcţia de locuinţe destinate închirierii sunt inadecvate, deoarece favorizează familiile care nu sunt sărace. Propunerea era de oprire a vânzării acestor locuinţe, în contextul în care cota reprezentată de locuinţele publice în fondul imobiliar al României reprezintă abia 3%, ceea ce o plasează pe ultimul loc între ţările UE în această privinţă.

Rămâne de văzut ce va face guvernul PSD în privinţa locuinţelor ANL, dacă va continua să le vândă sau nu.