Aproape 80% din noile abonamente de smartphone-uri vor fi încheiate în regiuni precum Asia Pacific, Orientul Mijlociu și Africa. Creșterea în popularitate a smartphone-urilor va conduce și la o creștere accelerată a traficului de date. Astfel, traficul mobil inițiat de pe smartphone-uri se va majora de 10 ori până în 2020, ajungând să reprezinte 80% din traficul total de date. În America de Nord, spre exemplu, consumul lunar mediu de date va crește de la 2,4 GB, cât este în acest moment, la 14 GB în 2020.

Creșterea numărului de aplicații disponibile, precum și costurile în scădere ale modemurilor vor contribuit la mărirea numărului de dispozitive conectate. Specialiștii Ericsson estimează un total de 26 de miliarde de dispozitive conectate până în 2020, confirmând astfel că suntem pe drumul cel bun către transformarea viziunii celor 50 de miliarde de dispozitive conectate în realitate.

În plus, traficul video mobil va crește cu un extraordinar 55% anual până în 2020 și va reprezenta aproximativ 60% din traficul mobil de date înregistrat la finalul perioadei. Creșterea aceasta va fi, în mare, posibilă ca urmare a faptului că utilizatorii încep să prefere servicii de streaming video, iar conținutul video este din ce în ce mai des inclus în știri, reclame și platforme de social media.

Pe piețele dezvoltate, o parte semnificativă a traficului de date provine de la un grup mic de abonați. Acești utilizatori intensivi de date reprezintă 10% din numărul total de abonați, dar generează 55% din traficul total de date. Acești utilizatori urmăresc, în medie, o oră de conținut video în fiecare zi, de 20 de ori mai mult decât un utilizator obișnuit.