Multe dintre vinurile pe care le găsiți mai nou pe rafturile magazinelor sunt numite generic cupaje. Ele sunt produsul unor combinații de vinuri provenite din butoaie sau bazine diferite, din soiuri diferite ale aceleiași podgorii, din vinuri tinere și vinuri maturate în butoaie de stejar sau, pur și simplu, vinuri de același soi, dar din ani diferiți. Acest procedeu extrem de folosit în zilele noastre a stat la originea unor vinuri cunoscute în întreaga lume, care se produc de zeci sau sute de ani. Iată-le pe zece dintre cele mai cunoscute:
 

Chateauneuf-du-Pape – un vin franțuzesc de origine controlată, produs în sudul Rhonului, într-o regiune din jurul orășelului cu același nume. În cupajele de acest tip se pot folosi circa 14 soiuri de struguri: Bourboulenc, Clairette Blanche, Grenache blanc, Picardan, Piquepoul blanc și Roussanne pentru cele albe și Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault, Counoise, Muscardin, Terret noir și Vaccarese pentru vinurile roșii sau rose. Există dovezi certe că primele cupaje de acest fel existau deja în secolul al 18-lea, însă deabia un secol mai tarziu aceste vinuri au căpătat numele sub care sunt cunoscute astazi (Noul castel al Papei) cu referire la perioada în care Avignon a fost orașul de reședință al Papei Clement al 5-lea (secolul 14).

Bordeaux – Numele acestei regiuni din Franța a devenit sinonim cu vinul de calitate. Majoritatea vinurilor produse aici sunt de fapt cupaje de soiuri din această zonă de origine controlată. 89 la sută dintre vinurile de Bordeaux sunt roșii și provin din soiurile: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot și Malbec. Cupajele albe provin din soiurile Semillon, Sauvignon blanc și Muscadelle. În mod tipic, cupajul clasic de Bordeaux conține 70% Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot, 15 % Cabernet franc. În vinurile din Saint-Emilion sau Pomerol, Merlotul capata procentajul dominant.

Soave – Un vin foarte simplu și extrem de răcoritor, perfect pentru o zi toridă de vară. Obținut din soiurile de struguri Garganega (predominant), Trebbiano, Chardonnay sau Pinot blanc, are o aromă tipică de soc și un caracter care îl recomandă să fie băut la aperitiv.

Chianti – se numește astfel orice vin produs în regiunea cu același nume din centrul Toscanei. Baronul Bettino Ricasoli, prim ministru în regatul Italiei, a ticluit rețeta de succes a acestui vin în secolul al 19-lea: 70% Sangiovese, 15% Canaiolo și 15% Malvasia. Astăzi, lângă Sangiovese, se folosesc în cupaje mai degrabă Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc, iar din 2006 este chiar interzis prin lege să folosești struguri de vin alb precum Malvasia sau Trebbiano în cupajele Chianti Classico.

Super Toscan – sunt vinuri din regiunea Toscana, care prin tradiția lor, dar și prin prețul ceva mai piperat au căpătat această denumire neoficială. Primele super toscane au apărut în anii ’70, atunci când marii producători locali au hotărât sa reformeze regulile traditionale ale vinurilor Chianti și să creeze cupaje mai bune, chiar și cu struguri din afara zonei de origine controlată. Așa s-au născut vinuri celebre astăzi precum Tignanello, Ornellaia sau Sassicaia. În mod obișnuit, în compoziția lor intră soiuri precum Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Cabernet Franc sau Syrah.

Amarone della Valpolicella – un vin îndeobște corpolent, elaborat, cu un buchet de excepție în care poți distinge note de cireșe bine coapte, prune, ciocolată și condimente. Gustul său aparte provine de la strugurii Corvina care sunt dominanți în cupaj și care sunt lăsați să se stafidească un pic înainte de a fi storși. Alte soiuri folosite în cupaj sunt cele specifice zonei, cel mai adesea Molinara sau Rondinella.

Rioja – cea mai importantă zonă viticolă a Spaniei are propriile cupaje, produse cel mai adesea din struguri culeși în cele trei mai zone viticole din regiune: Rioja Alta, Rioja Baja și Rioja Alavesa. Cupajele roșii conțin peste 70 la sută struguri Tempranillo și foarte des Mazuelo, Graciano și Maturana Tinta. În cupajele albe din această zonă întâlnim cel mai frecvent struguri precum Malvasia, Viura (Macabeo), Verdejo sau Garnacha blanca.

Porto – Orice vin de Porto adevărat este făcut din struguri crescuți în regiunea Douro. Se spune că această zona din nortul Portugaliei este cea mai veche regiune unde se produce vin din lume. Vinul de Porto este cunoscut prin tradiție ca un vin dulce, roșu, care se servește la desert. El poate fi însă și sec, demisec sau alb. Mai mult de o sută de varietăți de struguri sunt folosite în producerea acestui vin, majoritatea locali.  Cei mai cunoscuți dintre ei: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca sau Tinto Cao.

Șampanie – vinurile din regiunea Champagne sunt cunoscute încă din Evul Mediu. Cel mai vechi vin spumant din regiune a fost consemnat de istorie în anul 1531, la Abația Saint-Hilaire de lângă Carcassonne. Regula regiunii de origine controlată spune că strugurii dominanți  folosiți la producerea șampaniei sunt Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier. Sampaniile Blanc de blancs sunt făcute 100% din struguri Chardonnay și cele Blanc de noir din cele două soiuri de struguri roșii.

Rose de Provence – este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din lume și cele mai apreciate vinuri de aici sunt cele rose, care poarta denumirea de origine controlată Cotes de Provence. Strugurii folosiți cu preponderență în cupajele de aici sunt: Cinsault, Grenache, Syrah sau Rolle (Vermentino)

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.