Vești proaste de la BNR pentru românii cu credite în lei! Ultimele informaţii prezintă dezastrul de luni

Veşti deosebit de proaste de la BNR, pentru această săptămână, după ultimul anunţ al Băncii Naţionale a României care vizează doar pe acele persoane ce au contractat credte în lei.

Ultimele informaţii prezentat de BNR privind indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,23%, conform datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, ROBOR la trei luni, indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, a crescut simţitor în cursul zilei de luni, 25 martie 2019, la 3.23%, după ce vineri, acesta urcase deja la 3-16%.

Tot astăzi, indicele ROBOR la şase luni a scăzut luni de la 3,33% la 3,32%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Modul de calcul al ratei românilor care au credite în lei va fi schimbat, cel mai probabil, pe parcursul acestui an.

Aceasta pentru că va fi schimbat modul în care este calculată dobânda medie, ROBOR, în funcție de care sunt calculate și dobânzile pentru creditele în lei, cu dobândă variabilă.

Cel mai probabil, așa cum au lăsat de înețeles și oficiali ai statului din BNR sau din Guvern, dar și reprezentanții bancherilor, dobânda ROBOR va fi anunțată în funcție de tranzacții, nu în funcție de cotații.

Mai simplu spus, ROBOR va fi o medie a dobânzilor la care băncile se împrumută efectiv între ele, pe piața monetară. În prezent, ROBOR este calculat ca o medie a cotațiilor pe care băncile le anunță într-un scurt interval, de 15 minute.

Măsura de schimbarea a modului de calcul al ROBOR vine într-un context mai amplu în care se discută eliminarea taxei pe activele bancare, instituită prin OUG 114/2018, care presupune sancționarea băncilor în cazul în care ROBOR sare de 2%.