Veste cumplită despre marele cutremur din România! Seismologul Mihai Diaconescu a anunțat în direct

Sursă: Dreamstime

Cutremurele de săptămâna trecută care au devastat Turcia şi Siria şi apoi seismele care s-au resimţit puternic chiar la noi în ţară, în Oltenia, pe 13 şi 14 februarie, au băgat spaima în români, mai ales în cei care au trăit pe viu efectele cutremurului din 1977.

Multe persoane şi-ar dori ca specialiştii să îi poată avertiza înainte de producerea unui seism major, fie doar şi cu câteva zeci de secunde înainte, astfel încât să ajungă într-un loc sigur.

Pot fi oamenii preveniţi înaintea unui cutremur mare? „Pământul nu poate fi pus într-o formulă”

Din păcate, seismologii explică, din nou, faptul că acest lucru este imposibil. În cadrul unui conferinţe susţinute la sediul INFP (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului), seismologul Mihai Diaconescu a precizat clar că nu există nicio metodă ştiinţifică pentru astfel de predicţii.

„Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem printr-o formulă să aproximăm activitatea Pământului sau să facem preziceri.

Nu există nicio metodă pentru a face predicție pentru cutremur și asta nu numai în România, ci la nivel mondial.

O predicție ca să fie veridică și acceptată de comunitatea științifică trebuie să aibă un caracter universal, să aibă în spate un aparat fizico-matematic și să fie reproductibil.

Plăcile se mișcă în permanență și se întâmplă ca uneori să se acumuleze mai mult stres”, a explicat specialistul.

Directorul INFP: Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă

Cât despre cutremurul de marţi, 14 februarie, din Oltenia, care a avut o magnitudine de 5,7, directorul INFP a subliniat că de 200 de ani nu a mai fost un asemenea seism puternic în acea regiune. Mai mult, cutremurul a fost urmat de alte 94 de replici.

„Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă.

A fost o surpriză. Calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă. Au fost două cutremure cu magnitudine peste 5. E clar că a fost intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo.

E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. E greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100 de ani. Astfel de cutremure care apar mai rar apar pe un fond pe care e foarte greu să îl previi.

Toate datele pe care le furnizăm au o marjă de eroare, de aceea realitatea intră în marja de eroare. Spui că va fi un cutremur de 6,2 dar poate fi 6,1 sau 6,3″, a declarat, miercuri, Constantin Ionescu.