"Am mai avut ani cu producţie agricolă mare, însă niciodată producţia nu a avut aşa o calitate bună. Avem judeţe unde 100% producţia este pentru panificaţie. La fel se întâmplă şi în cazul strugurilor pentru vin, a florii soarelui, a orzoaicei, a orzului, sau a rapiţei. Toate sunt la un nivel calitativ de excepţie, extrem de bune pentru piaţa internă sau externă", a afirmat ministrul Valeriu Tabără.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii susţine că nu se poate vorbi despre o ieftinire a preţului pâinii, deoarece acesta nu este legat de preţul grâului.

Pentru a exemplifica, Valeriu Tabără a precizat că în 2010 grâul a început să se valorifice de la 35 de bani, după care a urcat până la 85 de bani, iar preţul pâinii nu a oscilat.

"Pe de altă parte, eu mă tem de preţurile prea mici la producător pentru că o scădere a preţurilor la acesta, a materiei prime, înseamnă o scădere a producătorului agricol de a produce. Uitaţi-vă în ce condiţii trebuie să semene el în această toamnă. Costurile lui acum sunt net superioare pentru realizarea producţiei faţă de ceea ce a fost anul trecut, sau în anii în care precipitaţiile au fost normale. Sunt zone în care nici nu se poate ara", a spus ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Valeriu Tabără, ministerul pe care îl conduce se gândeşte acum la găsirea unor elemente compensatorii pentru producătorul agricol, dacă seceta va fi mai lungă. Ministrul Agriculturii a amintit şi de lansarea proiectului Canalul Siret – Bărăgan, care în opinia sa este mai important decât o autostradă, deoarece un asemenea canal influenţează aproape un milion de hectare de producţie agricolă, ceea ce înseamnă siguranţă foarte mare.

Potrivit lui Tabără, problema României va fi în continuare apa, nu pentru că nu o are, ci pentru că nu este gestionată în sensul în care ea să fie accesibilă producătorilor de legume, dar şi culturilor agricole mari.
SURSA: Agerpres