Vaccinurile împotriva cancerului sunt deja o realitate. Ce trebuie să știe toată lumea

SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai bună veste la nivel mondial. Se fac progrese uriașe în lupta împotriva cancerului, iar ultimele descoperiri sunt fără precedent. Vaccinurile anti-cancer păreau, până mai ieri, un concept demn de un film SF. Dar astfel de minuni ale științei sunt tot mai posibile.

Giganții farmaceutici BioNTech și Moderna au anunțat deja că vaccinurile pe bază de ARNm, utilizate pentru prima dată în lupta cu COVID, ar putea fi folosite pentru a trata cancerul. Astfel de vaccinuri folosesc ARNmesager creat în laborator, care învață organismul cum să creeze un răspuns imun.

Studii clinice, în care se folosesc tehnologii de vaccinare mai tradiționale, se desfășoară de ani buni, iar unele persoane primesc vaccinuri anti-cancer, multe dintre ele personalizate.

Câteva vaccinuri au primit deja aprobarea U.S. Food and Drug Administration, iar unele, pentru prevenirea cancerului, există încă din anii 1980, scrie Fortune.

De ce medicii nu oferă vaccinuri anti-cancer?

Medicii nu oferă vaccinuri pentru prevenirea sau tratarea cancerului din cauza lipsei de informații a oamenilor sau a părtinirii anumitor grupe pe bază de rasă, sex sau vârstă.

„Pacienții trebuie să pledeze pentru ei înșiși”, spune dr. Nina Bhardwaj, director de imunoterapie la Laboratorul de vaccinare și terapie celulară și co-director al Programului de imunologie a cancerului de la Școala de Medicină Icahn Mount Sinai.

Ce este un vaccin anti- cancer?

Vaccinurile împotriva cancerului nu sunt foarte diferite de vaccinurile împotriva bolilor infecțioase precum gripa, rujeola, oreionul și COVID-19, spune dr. Keith Knutson, profesor de imunologie la Clinica Mayo, care cercetează și dezvoltă vaccinuri împotriva cancerului. Vaccinurile stimulează sistemul imunitar să lupte cu o țintă, de obicei un virus. În acest caz, ținta este cancerul.

În prezent, mare parte a vaccinurilor împotriva cancerului sunt terapeutice, fiind utilizate pentru a trata pacienții care au deja cancer în stadiu avansat. Două vaccinuri sunt aprobate de FDA, conform Institutului de Cercetare a Cancerului: unul pentru cancerul vezicii urinare în stadiu incipient, altul pentru cancerul de prostată.

Există vaccinuri pentru supraviețuitori și vaccinuri care pot preveni anumite tipuri de cancer

Dar există și vaccinuri pentru supraviețuitorii cancerului. Acestea sunt administrate celor aflați în remisie, cu un risc ridicat de recidivă, spune Knutson. El conduce un studiu finanțat de Departamentul Apărării care testează vaccinuri menite să prevină reapariția cancerului de sân triplu negativ.

Apoi există și vaccinuri care pot preveni cancerul. Există patru seruri aprobate de FDA: trei pentru HPV sau papilomavirus uman și unul pentru hepatita B. Toate lucrează pentru a preveni infecțiile care pot duce la cancer. Vaccinul anti Hepatita B este recomandat tuturor persoanelor cu vârsta de 59 de ani și sub această vârstă, precum și adulților cu risc de infectare.

„Este o victorie majoră pentru știință”

„Este o victorie majoră pentru știință”, spune Knutson, făcând referire la noile date privind succesul vaccinului.

„Putem să punem capăt cancerului de col uterin pentru toată lumea și același lucru ar trebui să fie valabil și pentru alte tipuri de cancer legate de HPV”, a precizat el. O altă țintă pe care mulți cercetători o au în vedere este cancerul de sân.

Laboratoarele din întreaga lume, inclusiv cel condus de Knutson, sunt interesate de dezvoltarea vaccinurilor care ar putea preveni cel mai frecvent cancer din lume sau cel puțin ar rueși să împiedice reapariția sa.