Operaţiunea Atalanta, lansată în decembrie 2008, nu prevede în prezent decât intervenţii în larg împotriva piraţilor care acţionează de-a lungul coastelor Somaliei şi în Oceanul Indian, unde ei constituie un risc major pentru transportul de mărfuri internaţional.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Andreas Peschke, a anunţat că noile reguli de angajament luate în calcul de UE nu vor permite ‘decât distrugerea infrastructurilor aparţinând piraţilor de pe plaje, nu şi desfăşurarea de trupe în ţară’.

Primele propuneri în acest sens ar urma să fie făcute în ianuarie, însă orice implicare germană într-o intervenţie extinsă ar urma să fie însoţită de votarea unui nou mandat de către parlament, a adăugat el.

Un comitet de securitate european care a avut loc la 20 decembrie a sugerat luarea în calcul a unor modificări în lupta împotriva piraţilor, care depozitează pe coaste arme, carburant şi ambarcaţiuni rapide.

Circa 200 de persoane sunt în prezent ţinute ostatice de piraţii somalezi, au reamintit responsabilii operaţiunii de combatere a pirateriei săptămâna trecută.

De la începutul operaţiunii Atalanta, în decembrie 2008, nu mai puţini de 2.317 marinari au fost luaţi ostatici pentru o durată medie de cinci luni, recordul fiind însă de 19 luni.

‘Cel puţin 60 au murit din cauza captivităţii şi mulţi alţii au fost torturaţi sau au devenit victime ale abuzurilor’, potrivit organizaţiei.
SURSA: Agerpres