Răutăciosul iubitor de Mac. Acest titlu a fost câştigat de către un program de control de la distanţă, purtând numele HellRaiser.A. Acesta afectează doar sistemele Mac şi are nevoie de acordul utilizatorului pentru a se instala pe un calculator. Odată instalat, poate prelua controlul de la distanţă al sistemului şi poate efectua o întreagă serie de funcţii,  deschide chiar şi suportul DVD-ului din unitatea optică.
Bunul Samaritean.  Bredolab.Y vine deghizat sub forma unui mesaj de suport tehnic al Microsoft, susţinând că un patch nou de securitate pentru Outlook trebuie instalat imediat … Dar, aveţi grijă! Dacă descărcaţi antivirusul veţi instala rogueware SecurityTool (antivirus fals), care va începe să vă informeze că sistemul este infectat şi că ar trebui să cumpăraţi un anumit produs pentru a remedia problema. Bineînţeles, dacă plătiţi pentru acest program, nu-l veţi primi niciodată, nu va veţi rezolva problema, iar banii plătiţi nu-i veţi mai recupera niciodată.
Lingvistul anului. Premiul pentru lingvistul anului merge la MSNWorm.IE. Acest virus, care, în sine, nu are nimic special, este distribuit prin Messenger cu un link îndemnând utilizatorul sa vizualizeze o fotografie… în 18 limbi! Cel puţin emoticonul de la sfârşit ": D" este universal.
Cel mai îndrăzneţ. În acest an, premiul merge la Stuxnet.A. Dacă ar trebui să alegem o coloană sonoră pentru acest virus, ar trebui să fie ceva de genul celei din "Misiune imposibilă" sau "Sfântul". Acest cod maliţios a fost conceput pentru a ţinti sistemele SCADA, adică infrastructurile critice. Viermele exploatează o breşă de securitate din Microsoft USB in scopul de a penetra direct în sistemele centralelor nucleare.
Cel mai enervant: Oscar. Vă amintiţi cum erau viruşii pe vremuri? Sau acea "glumă", care odată instalată va întreba: "Sunteţi sigur ca doriţi să închideţi programul? Da – Nu "?. Indiferent de opţiunea aleasă, apărea acelaşi ecran: "Sunteţi sigur că doriti să închideţi programul?", iar şi iar, suficient pentru a pune la încercare chiar şi răbdarea unui sfânt … Ei bine, asta este ceea ce face acest vierme:Oscarbot.YQ. Odată instalat ar fi bine să începeti să vă rugaţi, să meditaţi, să faceţi yoga, orice va trece prin minte, pentru ca acest virus vă va înebuni. De fiecare dată când îl inchideţi, o altă fereastră se va deschide cu o altă întrebare sau deschizând o nouă fereastră sau… Cel mai enervant virus, fără îndoială.
Cel mai sigur virus. Clippo.A, un nume care ar aminti unor utilizatori de “Clippy”, porecla asistentului Microsoft Office în forma de agrafă de birou, este cel mai sigur dintre viermi: odată instalat pe un calculator va proteja prin parola toate documentele. În felul acesta, când un utilizator încearca să le deschidă, va fi imposibil dacă nu cunoaşte parola. Dar care este scopul acţiunii acestui virus? Este ciudat dar…fără nici un motiv! Nu este solicitată nici o recompensă, utilizatorii nu trebuie să cumpere nimic… este acolo doar pentru a te enerva.  Cu toate acestea, nu e nimic distractiv pentru cel infectat, chiar dacă nu există alt simptom vizibil.
Victima crizei: Ramsom.AB. Criza economică a făcut multe victime în toată lumea, iar acest lucru se reflectă şi în lumea criminalităţii informatice. În urmă cu câţiva ani,  programele de răscumpărare (programe care blocau computerele şi cereau o recompensă pentru deblocarea lor) îşi permiteau să ceară sume frumoase: până la 300 dolari. Acum, datorită crizei şi competiţiei dintre infractorii cibernetici… toata lumea simte efectele. Pentru numai 12 dolari poţi presupune că vei putea să îţi recapeţi accesul la calculator.
Cea mai profitabilă minciună. În acest an, premiul se acordă către SecurityEssentials2010 (antivirusul fals, nu cel oficial produs de Microsoft). Chiar dacă se încadrează la categoria “adware”, acesta se manifestă că orice antivirus fals: anunţă utilizatorii că au calculatoarele infectate şi în pericol şi nu se opreşte până când aceştia nu “cumpără” produsul recomandat. Este modul în care acţionează orice alt antivirus fals. Cu toate acestea, designul este atât de convingător, cu mesaje care arată atât de autentic, interfeţe aparent originale etc încât a ajuns în topul primelor 10 infecţii din acest an.