Declarațiile politice din ultima perioadă cu privire la modificările ce urmează să fie aduse la pensii au pus pe jar judecătorii și procurorii din România. Aceștia se înghesuie acum să iasă din sistem înainte ca vârsta de pensionare să fie majorată, pentru a respecta jalonul din PNRR.

Se schimbă vârsta de pensionare în România! Răsturnare de situație la nivel național. Au anunțat deja

Mai mulți lideri politici din România au anunțat că se pregătește tăierea pensiilor de serviciu ale magistraților și creșterea vârstei de pensionare, după cum a propus Banca Mondială în reforma anunțată recent. Astfel, s-a aflat că peste 100 de judecători și procurori își vor vedea aprobate cererile de pensionare doar în următoarele zile, transmite știripesurse.ro, care citează o serie de surse din sistem.

Astfel, Secția pentru judecători a CSM va analiza în ședința de joi, 3 noiembrie, nu mai puțin de 63 de cereri de pensionare atât de la judecători, cât și procurori. Mai mult, numeroase alte cereri se află în circuitul de avizare, conform acelorași surse.

Cunoscuta judecătoare Gabriela Baltag, cap de listă

Astfel, lista judecătorilor care vor să iasă la pensie este deschisă chiar de un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Gabriela Baltag, reprezentantă a tribunalelor în CSM. Aceasta are 29 de ani în profesie, anterior alegerii în CSM activând la Tribunalul Neamț. Cerere de pensionare a depus și soțul acesteia, Vasile Baltag, judecător la Tribunalul Neamț, în prezent inspector judiciar.

De asemenea, pe lista judecătorilor care doresc să se pensioneze se mai află un inspector judiciar, patru judecători de la ÎCCJ, 17 judecători de la Curți de Apel, 25 de judecători de la tribunale și 14 judecători de la judecătorii.

Cu toate că pe ordinea de zi afișată pe site-ul CSM se află doar o cerere de pensionare, informațiile pe surse arată că s-au depus peste 30 de astfel de cereri, care urmează să fie aprobate în ședința de marți, 1 noiembrie, și în ședințele următoare.

Având în vedere planul coaliției de guvernare de a „reforma” sistemul pensiilor de serviciu până în luma decembrie, inclusiv cu ajutorul consultanței de la Banca Mondială, atât timp cât eliminarea acestora nu este posibilă, este de așteptat ca plecările din magistratură să se mențină în următoarea perioadă. Sute de judecători și procurori se pot pensiona în acest moment, dacă îndeplinesc condiția de cel puțin 25 de ani vechime, lucru care va provoca un adevărat blocaj în sistemul judiciar românesc, în condițiile în care încărcătura de dosarele/magistrat depăștește la multe instanțe și parchete un nivel rezonabil.

Pensiile de serviciu vor fi modificate

Conform modificărilor ce se pregătesc în prezent, vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România va crește treptat de la 60 la 65 de ani, recomandă Banca Mondială. Vorbind de reforma pensiilor speciale, jalon asumat de România în cadrul PNRR și care trebuie adoptat până la final de decembrie, arată un document obținut de Economedia.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

Beneficiul țintă pentru cei cu „vechime completă în muncă” va fi redus treptat de la 80% la 65% din salariul brut. În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

Care sunt condițiile de pensionare pentru judecători și procurori?

Conform Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, magistrații cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Magistrații se pot pensiona, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și beneficiază de pensia de serviciu dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător la Curtea Constituțională, judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi.