Se dau 10.000 de lei pe lună în România! Nimeni nu vrea acest salariu. Se caută oameni în disperare

Sursa: Dreamstime

În ciuda faptului că salariul pare motivant, candidații nu se avântă la interviu în Cluj Napoca. Despre ce job este vorba și de ce nu stârnește interesul lucrătorilor din domeniu?

Chiar dacă în general românii se îngrămădesc să prindă un loc de muncă la stat, domeniul IT am putea spune că face excepție, având în vedere că IT-iștii au refuzat până acum un job care oferă 10.000 de lei în cadrul unei instituții de stat.

Primăria din Cluj caută IT-ist

Mai exact, este vorba despre primăria din Cluj Napoca, unde niciun IT-ist nu vrea să vină să lucreze, după cum recunoaște chiar primarul Emil Boc. Acesta spune că salariul este prea mic față de cât ar putea aceștia să câștige la privat, dar din păcate nu poate majora această sumă.

„Suntem orașul cu cea mai mare concentrare de IT-iști pe metru pătrat din Europa. IT-ul este industria care dă slujbele viitorului și de aici vin locurile de muncă bine plătite. Inovarea și IT-ul reprezintă o forță puternică”, a anunțat primarul Boc.

Totul a pornit în 2017 atunci când, după cum spune Emil Boc, nu a vrut să construiască mall-uri la fiecare colț de cartier, ci a sprijinit dezvoltarea clădirilor de birouri.

Domeniul IT este cel mai bine plătit la Cluj, depășind în această privință și Capitala, sumele ajungând la peste 7.700 lei pe lună. Pe de altă parte, angajați din acest domeniu din Capitală primesc lunar 7.067 lei. Podiumul este completat de județul Timiș unde salariile ajung la 6.900 de lei.

Posturile din administrația publică sunt căutate de români

Cu toate acestea, posturile din administrația publică sunt în continuare la mare căutare printre români. Pe lângă salariul generos pe care-l primesc aici, scapă și de stresul de la privat așa că au toate motivele să fie atrași de aceste joburi.

Statul este în continuare cel mai mare angajator în România, majoritatea celor care aleg un post aici fiind atrași, în primul rând, de salariile generoase. Numai anul trecut numărul salariaților din instituțiile publice a crescut cu 13.000 și doar în decembrie au fost angajate 3.000 de persoane.

Analiștii sunt de părere că din cauza numărului mare de angajați de la stat se pune presiune mare pe buget, mai ales că salariul mediu din administrația publică este mai mare ca la privat, cu peste 1.000 de lei.

„Trendul e îngrijorător, tendința. Pentru că nu cred că e mai mult de muncă în administrația publică, decât acum un an, sau doi, sau trei. Oamenii ăştia sunt plătiţi cu bani împrumutaţi şi noi ne împrumutăm în ritm accelerat. Dacă crești numărul de oameni, e foarte greu să dai îndărăt. La un moment dat trebuie să o mai iei în direcția cealaltă, adică să mai strângi șurubul”, consideră Sorin Ioniță, expert în politici publice, potrivit ProTV.