România, tot mai aproape de plafonarea dobânzilor

Plafonarea dobânzilor, o inițiativă legislativă susținută de parlamentari PNL, PSD și ALDE, a trecut de comisiile de specialitate și urmează să fie supusă votului în plenul Senatului, iar apoi la Camera Deputaţilor.

Comisiile reunite – economică, pentru buget şi juridică – din Senat au aprobat plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare şi de consum. Astfel, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor ipotecare ar putea fi plafonată la dobânda de politică monetară (în prezent 2,25%) înmulţită cu 2,5. Astfel, dobânzile nu vor putea să depășească nivelul de 5,62%. Un alt amendament vizează nivelul dobânzii anuale efective la creditele de consum la 18%, măsură care ar afecta businessurile IFN-urilor. Unul dintre inițiatorii propunerii legislative este senatorul PNL Daniel Zamfir, cunoscut pentru promovarea Legii dării în plată, iar printre cei care și-au pus semnătura pe proiect se numără mai mulți parlamentari PNL, PSD și ALDE. „Am luat aici ca referință dobânda maximă pe care statul român o percepe. Să eliminăm orice fel de discuție care a existat și care va mai exista în spațiul public că ar exista o limitare a dreptului agenților economici într-o piață liberă, este o practica europeană. Sunt foarte multe țări din Europa care practică o limitare a dobânzilor“, a declarat, potrivit Agerpres, Zamfir.

Ca urmare a acestui demers, senatorul a fost amenințat cu excluderea de președintele PNL Ludovic Orban, care îl acuză că nu urmează politica partidului. „Diferența între dobânda de intervenție, ROBOR și dobânda la creditele ipotecare sau de consum e dată, în mare parte, de risc (de neplată, de dobândă, de lichiditate, valutar etc.). A considera dobânda la un credit pe 30 de ani nepermis de mare față de un credit overnight acordat unor entități cu diferențe mari de bonitate și capacitate de rambursare este, cel puțin, o mostră clară de habarnism financiar. De ce nu plafonăm și impozitele, amenzile sau dobânda la depozite?“, explică profesorul de economie Cristian Păun, consilier pe probleme economice al președintelui PNL. Nici ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu pare a privi cu ochi buni ideea. 

„E o discuţie, hai să vedem care va fi votul final pe această speţă. Eu sunt adeptul pieţei libere, piaţa să fie cea care are mecanismele necesare pentru a se regla. Cererea şi oferta sunt regulile de joc în piaţă şi statul nu trebuie să intervină pe cât posibil, bine ar fi deloc, să nu intervină în piaţă decât atunci când sunt să spunem derapaje“, a declarat Teodorovici. Tot de comisii a trecut săptămâna trecută și o propunere legislativă prin care debitorul îşi va putea răscumpăra bunul de la firma de recuperare dacă va achita dublul sumei cu care recuperatorul a achiziţionat acel bun de la bancă.

5,62% este dobânda maximă care ar urma să fie plătită la un credit ipotecar la actuala dobândă de referință, dacă măsura va fi votată în plen.