România s-a împrumutat 1,2 mld de dolari. În februarie, am mai luat 2 mld euro. Cât mai vrea statul să se împrumute anul acesta

Statul român a ieșit pe piețele internaționale de obligațiuni și a a atras 1,2 miliarde de dolari,pe 30 de ani, în condițiile în care oferta investitorilor a fost mult mai mare decât așteptările. Randamentul pe care îl va plăti statul este de 5,2%, similar cu cel al unei emisiuni în dolari, tot pe 30 de ani, din 2014. Necesarul de finanțare pe anul 2018 este de peste 74 de miliarde de lei.

Investitorii au oferit un total de 1,8 miliarde de dolari, în ciuda faptului că majoritatea analiștilor estimau că suma maximă ce va putea fi arasă nu va sări de 1 miliard de dolari. 

Aranjorii emisunii au fost Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan și UniCredit.

În februarie, statul român a mai atras 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale , la randamente între 2,5% și  3,3%, pe perioade de 12 ani și 20 de ani.  

Conform Ministerului Finanțelor Publice, în anul 2018 necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor Publice de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2018, în sumă de aproximativ 47 miliarde lei. Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de circa 75%.

Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018 semnalează că Ministerul Finanţelor are în vedere, pentru acest an, atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

Finanţele vor emite, de asemenea, un volum de titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu şi lung).

România beneficiază de rating favorabil investiţiilor, „investment grade”, din partea celor patru agenţii de evaluare financiară. Astfel, Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, în martie 2018 ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociată fiind stabilă. De la Moody’s, România beneficiază de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României sunt „BBB minus”.