REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE – Sepp Blatter pleacă de la conducerea FIFA

„Blatter demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA pe fondul anchetei”, citim în ziarul The New York Times.

„Sepp Blatter, care a condus fostbalul mondial timp de 17 ani și care a fost considerat unul dintre cei mai puternici oameni din sportul mondial, a anunţat că va demisiona din funcţie. Blatter a făcut acest anunţ la Zurich în condiţiile în care autorităţile judiciare din Statele Unite au confirmat că el face obiectul unei anchete de corupție federale. Sepp Blatter a încercat să se distanțeze de controverse, dar mai mulți oficiali Statele Unite, vorbind sub protecţia anonimatului au declarat că în eforturile lor de a construi un caz împotriva lui Blatter au încercat să câștige cooperarea unor dintre oficialii FIFA aflaţi acum sub acuzare. Discursul în limba franceză în care Sepp Blatter şi-a dat demisia a fost ţinut într-o cameră mare în mare parte goală de la sediul FIFA şi este cea mai recentă etapă din derularea dramatică a evenimentelor începută miercurea trecută cu un raid al poliției la un hotel de cinci stele, iar șapte oficiali de fotbal au fost arestați pentru corupție”, mai scrie The New York Times.

„FIFA: Săptămâna nebună care s-a terminat cu demisia lui Blatter”, citim în publicaţia Le Monde.

„De la arestarea miercuri, 27 Mai, a șapte lideri ai FIFA în hotelul din Zürich şi până la demisia lui Joseph Blatter marţi după-amiază, a fost nevoie de doar o săptămână pentru ca şeful atotputernic al fotbalului mondial care se afla la conducerea FIFA din 1998 să fie detronat.”

„Drum de nepătruns pentru înlocuirea șefului fotbalului mondial”, titrează The Wall Street Journal. „Structura FIFA și lipsa candidaților cu şanse clare sugerează că procesul găsirii unui succesor poate dura luni de zile, după ce Sepp Blatter a demisionat de la conducerea FIFA.”

„Creditorii Greciei au redactat o ofertă finală de ajutor”, mai citim în Wall Street Journal. „Creditorii internaționali ai Greciei sunt gata să prezinte Atenei un proiect de acord de salvare despre care unii oficiali europeni spun că este o ofertă de nerefuzat.”

„Alexis Tsipras în faţa ultimatumului creditorilor în privinţa crizei datoriilor”, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian.

„Premierului grec Alexis Tsipras îi va fi prezentată miercuri o ofertă de nerefuzat, după cinci luni de dramă a negocierilor, menite să mențină țara doborâtă de datorii pe linia de plutire. Liderul stângii radicale este în faţa unui ultimatum dat creditorii săi UE, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional, care au convenit asupra conturării unui acord privind ajutorul de salvare. Un rezultat concret, negocieat în urma discuţiilor de luni de la Berlin, ar debloca 7.2 miliarde de euro în împrumuturi de salvare, dar se cer schimbări economice dificile în schimb.”

„Există discuţii că Grecia va introduce o monedă paralelă cu euro”, citim în portalul de ştiri Business Insider.

„Grecia se confruntă cu o lipsă acută de euro, iar ideea introducerii unei monede paralele utilizate pentru anumite tranzacții interne – păstrând euro pentru depozitele bancare existente și pentru operațiuni externe – a revenit în atenţie. Deși există exemple istorice ale monedelor paralele, analiza ideii rămâne în fază incipientă. Rămâne neclar dacă și cum s-ar putea găsi mecanismele potrivite. Biagio Bossone și Marco Cattaneo scriu că, potrivit mai multor rapoarte recente mass-media, atât guvernul grec și BCE iau în considerare posibilitatea pentru Grecia de a fi emisă o monedă națională paralelă prin care să fie plătite cheltuielile guvernamentale, inclusiv salariile funcționarilor publici, pensiile, etc. Acest lucru ar putea întâmpla în următoarele săptămâni în condiţiile în care Grecia se confruntă cu o lipsă acută de euro. O nouă monedă națională ar ajuta la plata angajaților publici și a pensionarilor, în timp ce moneda euro va fi necesară pentru a plăti creditorii.”