Recesiune și șomaj în Franța. Estimările specialiștilor anunță ce e mai rău

Deși ce e mai rău pare că a trecut, Franța se va confrunta cu criză economică puternică în 2020, estimează banca centrală de la Paris. Va dura doi ani de zile pentru ca rata șomajului să scadă sub 10%, anticipează economiștii.

Banca centrală de la Paris estimează o contracție în jur de 10% anul acesta pentru economia Franța, deși se așteaptă că activitatea economică va fi reluată progresiv, începând din toamnă.

Banque de France apreciază într-un comunicat de presă că țara se va confrunta cu o criză economică puternică, în ciuda faptului că prima jumătate a fost depășită.

Rata șomajului peste 10%

”Minus 10%: aceasta este scăderea medie anuală a PIB-ului Franţei în anul 2020. Creşterea economică va reapărea în 2021, plus 7%, şi în 2022, plus 4%, dar nivelul activităţilor economice de la sfârşitul anului 2019 va fi atins abia la jumătatea anului 2022″, a comunicat marţi instituția.

În plus, rata şomajului ar urma să depăşească nivelul de 10% în Franţa la sfârşitul anului 2020, iar la jumătatea anului viitor ar putea atinge nivelul de 11,5%.

Abia în 2022, rata şomajului vă scădea sub 10%, conform sursei citate.

Cele mai afectate sectoare ale economiei franceze,

în urma măsurilor de izolare, au fost turismul şi alimentaţia, activitatea ajungând fiind să fie, la un moment dat, paralizată în proporţie de 98%.

Au urmat transporturile (-70%), comerţul (-55%) şi construcţiile (-51%),
în timp ce agricultura (-13%) sau serviciile necomerciale (-10%) au avut pierderi limitate.

Pe de altă parte, alte sectoare par să fie conservate, cum ar fi telecomunicaţiile, industria
agroalimentară şi cea farmaceutică.

Lupta împotriva falimentelor

„Este o situaţie complet incredibilă, ce nu se compară cu şocurile pe care le-am mai trăit în 2008 sau 1929”, a declarat preşedintele Observatorului Francez pentru Situații Economice – OFCE.

OFCE susține că lupta împotriva falimentelor trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru a face posibilă redresarea economică post-coronavirus.

Iar scăderea bruscă a cererii este principalul factor al recesiunii, susține instituția. Modificările „comportamentului de consum” ca urmare a reţinerii ar duce la o scădere de 1 punct a PIB-ului, consumul reprezentând aproximativ două treimi din creşterea economiei franceze.

Cu toate acestea, OFCE consideră că, odată ce izolarea a fost încheiată, economia franceză ar putea experimenta o revenire potenţial importantă, datorită economiilor populaţiei şi rezilienţei ţesutului productiv, permis datorită sprijinului autorităţilor.