Războiul gazelor dintre Turcia și Grecia, în estul Mediteranei

Ultima descoperire făcută de turci în creează un război total la nivel mondial. Atât Turcia cât și Grecia doresc să extragă gaze, fiind nevoie de intervenția Statelor Unite pentru ca situația să se amelioreze.

Mike Pompeo a plecat în misiune în Cipru pentru a încerca să limiteze intensificarea tensiunilor, declanșate de vânătoarea turcească de gaze și hidrocarburi, în apele revendicate de Atena și Nicosia. Secretarul de Stat american a invitat Ankara să înceteze cu provocările și a dat asigurări cu privire la o iminentă mediere de către Trump însuși.

„Suntem foarte îngrijorați cu privire la operațiunile turcești de căutare a resurselor naturale în zonele din estul Mediteranei, revendicate de Grecia și de Cipru”, a declarat secretarul de stat american, la întâlnirea cu președintele cipriot Anastasiades. La fel ca Statele Unite, și Rusia și-a oferit medierea în ultimele zile, prin intermediul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov.

Declanșate de o misiune navală de explorare, trimisă de la Ankara cu escorta a două fregate militare, tensiunile coincid cu anunțul făcut de Grecia referitor la cea mai impresionantă achiziție de vehicule și provizii militare din ultimii 20 de ani: avioane de luptă franceze Rafale, fregate multifuncționale, dar și elicoptere și recrutarea a 15.000 de oameni.

„A sosit momentul reunirii forțelor armate, în calitate de pilon al securității țării. Este o datorie față de cetățenii greci, care vor trebui să suporte costurile”,  a afirmat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, notează EuroNews. 

Alegerea corectă

Determinant a fost un acord cu Emmanuel Macron, stabilit în urma unei întâlniri, în ultimele zile, în Corsica. O alegere în favoarea Greciei și a Ciprului, cea a președintelui francez, care nu este pe placul omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan. „Aș vrea să nu menționez nume, dar sunt obligat să o fac, pentru că este o chestiune care ne vizează îndeaproape. Președintele Macron continuă să spună că are o problemă cu Erdogan.

Dar eu îi răspund: Domnule Macron, dumneavoastră sunteți cel care riscă să aibă mari probleme cu mine”, a tunat și fulgerat Erdogan. Între timp, exercițiile militare transfrontaliere par să fie de neoprit: mai întâi de partea turcească, în apele din nordul Ciprului, apoi de la Atena și Nicosia, cu sprijinul Emiratelor Arabe Unite și, respectiv, al Statelor Unite.