Raed Arafat s-a întâlnit personal cu noul director general al Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă din cadrul Comisiei Europene

SURSA FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu

Luni, 15 mai 2023, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a avut o întrevedere oficială cu noul director general al Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Asistenţă Umanitară (DG ECHO) din cadrul Comisiei Europene, Maciej Popowski. Iată ce au discutat cei doi oficiali europeni.

În perioada 15 mai – 16 mai 2023, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, participă la Reuniunea Directorilor Generali pentru Protecţie Civilă de la nivelul Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European şi Statelor Candidate UE, organizată la Stockholm (Suedia). Premergător începerii reuniunii respective, Raed Arafat a avut o întrevedere oficială cu noul director general al Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Asistenţă Umanitară (DG ECHO) din cadrul Comisiei Europene, Maciej Popowski.

„Subiectele de discuţie au vizat buna cooperare şi coordonare în domeniul protecţiei civile între DG ECHO şi DSU, fiind aduse în prim-plan operaţiunile de răspuns în contextul agresiunii militare din Ucraina, asistenţa internaţională oferită de România, măsurile dispuse la nivel naţional pentru creşterea capacităţii de răspuns la situaţii de urgenţă.

Totodată, la Reuniunea Directorilor Generali, subiectele de discuţie s-au axat pe creşterea rezilienţei la nivel european în domeniul protecţiei civile şi implicit, a Mecanismului de Protecţie Civilă, prin adaptarea acestuia la realităţile din prezent, cu atât mai necesare în contextul agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina şi al efectelor schimbărilor climatice, din ce în ce mai vizibile”, scrie într-un comunicat de presă emis, luni, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Cum funcționează Mecanismul de Protecție Civilă al UE?

Orice țară din lume poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE atunci când o situație de urgență depășește capacitățile sale de răspuns în caz de dezastre. Mecanismul de Protecție Civilă al UE coordonează la nivelul UE răspunsul la dezastrele naturale și la cele provocate de om. Obiectivele sale sunt:

  • să promoveze cooperarea între autoritățile naționale de protecție civilă;
  • să sporească gradul de sensibilizare și pregătire a populației în ceea ce privește dezastrele;
  • să permită acordarea unei asistențe coordonate, eficace și rapide populațiilor afectate;

Pe lângă cele 27 de țări din UE, la mecanism participă opt țări din afara UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă al UE. Acesta monitorizează evenimentele din întreaga lume 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.

Hărțile prin satelit produse de Serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență sprijină, de asemenea, operațiunile de protecție civilă. Informațiile geospațiale precise și prompte furnizate de Copernicus sunt utile pentru delimitarea zonelor afectate și planificarea operațiunilor de ajutor în caz de dezastre, scrie pe site-ul oficial al Consiliului European.