Protest inedit în București! Un elefant roz, plimbat pe la instituțiile statului din Capitală VIDEO

Un protest inedit a fost organizat luni, 10 august 2020, la doi ani de la violențele protestului din 10 august 2018. Astfel, un elefant vopsit în roz a fost plimbat pe la instituțiile statului din Capitală.

Membrii comunităţii Declic au organizat un protest inedit, luni, în Bucureşti. Organizatorii au plimbat un elefant butaforic vopsit în roz prin faţa sediilor mai multor instituţii, la doi ani de la violenţele din Piaţa Victoriei de la mitingul din 10 august 2018, când „manifestanţi paşnici au fost gazaţi şi bătuţi de jandarmi”.

Comunitatea Declic a pregătit un elefant vopsit în roz care a fost plimbat la Palatul Cotroceni, Ministerul de Interne, Parchetul General, Palatul de Justiţie, Ministerul Justiţiei, DIICOT şi Piaţa Victoriei.

„Elefantul din încăpere, despre care preşedintele Iohannis vorbea în 2017 la una dintre şedinţele de Guvern unde se încerca blocarea Justiţiei, a devenit acum dosarul 10 august. Pentru că elefantul nu mai este vizibil pentru preşedinte, ministrul Justiţiei, procurorul general, DIICOT şi ministrul de Interne am decis să îl vopsim în roz”, a declarat reprezentantul Declic, Cătălina Hopârteanu, citată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, peste 59.000 de membri Declic au semnat petiţia „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august” şi au cerut autorităţilor reluarea cercetărilor.

Curtea de Apel Bucureşti va dezbate luni cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul „10 august”. Săptămâna trecută, CAB a amânat pentru luni discutarea acestei cereri. Conform deciziei instanţei, şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz vor fi citaţi să se prezinte luni la proces, informează Agerpres.

Dosarul fusese clasat parțial pe 15 iulie: procurorii au stabilit că nu a fost tentativă de lovitură de stat, iar foștii șefi ai Jandameriei scoși de sub urmărire penală. Decizia de clasare a atras proteste puternice din partea societății civile.

Procurorii DIICOT motivaseră, în ordonanţa de clasare a Dosarului 10 august, că a existat o „complicitate morală” a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de protestatarii violenți și, prin atitudinea lor, chiar le-au încurajat comportamentul agresiv. Nu toate „victimele colaterale” ale violențelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt și „victome inocente”, spuneau aceștia.