Inca o data s-a verificat faptul ca actiunile care urca rapid, coboara la fel. SIF4 a fost prima actiune SIF care inainte de ziua unui gap imens in 4 august atinsese valoarea maxima stabilita in februarie. De regula, si insist “de regula”, gap-urile se inchid spre satisfactia celor care stiu ce tip si pe ce orizont de timp.

In acest caz a mai si cazut la un nivel dificil de acceptat de cei care au cumparat in 4 august. A cumpara in asemenea zile de exuberanta sau la chemarea brokerului inseamna bani pierduti, sau in cel mai bun caz, bani blocati. Emotiile trebuie stapanite. Aveti dovezi pe chartul alaturat. In subchartul 3, ambele tipuri de bani/interese scad.



Subchartul 2 este cel mai important pentru SIF4: el indica punctele majore de maxim si minim care definesc rezistenta, respectiv suportul. Traducerea este simpla: intrarile la suport au oferit trenduri de vis, iesirile la rezistenta, au salvat de la pierderi masive. Se va reveni in acest caz la suport in subchartul 2? Aici nu exista pericol, dar SIF4 privit din alt unghi indica un raspuns afirmativ, asa ca mai multa scadere, nu imediata, este planificata.



Subchartul 1 ofera puncte de urmarit pe parcursul urmatoarelor saptamani: MM50 media de 50 de zile (albastru), MM200 media de 200 de zile (rosu) si partea inferioara a canalului ascendent. Pentru un investitor, primul subchart ofera incredere si somn bun (depinde de valoarea de intrare); pentru un trader, el ofera oportunitati de a face bani si a dezvolta capitalul (intrari si iesiri disciplinate, la semnale). Un chart este interpretat diferit de categoriile de jucatori la bursa.



Cautati sa definiti profilul propriu si actionati in consecinta. “Turismul bursier”, adica trecerea de la investitor la trader si invers, in functie de “parfumul zilei” (pierderi sau castiguri si lacomie), nu duce decat la confuzie.