Anul trecut Intesa, prezentă şi în România, a obţinut un profit net de 2,705 miliarde de euro, în timp ce analiştii estimat câştiguri de 2,439 miliarde de euro.

De asemenea, Intesa a păstrat neschimbată valoarea dividendelor acordate, la 0,08 euro pentru o acţiune obişnuită, în ciuda recomandărilor Băncii Italiei de a aduna capital pentru îndeplinirea cerinţelor de reglementare a capitalului Basel III.

Instituţiile de creditare italiene ar trebui să folosească profiturile pentru a-şi sprijini capitalul de bază, iar o reîntoarcerea la pieţe pentru majorarea capitalului pare inevitabilă, a afirmat luna trecută guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Mario Draghi.

Menţinerea unor rezerve adecvate de lichidităţi este vitală pentru a asigura stabilitatea şi pentru a asigura creditarea, a explicat Mario Draghi, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

Directorul general al băncii, Corrado Passera, nu a oferit estimări pentru acest an, spunând că obiectivele vor fi prezentate o dată cu planul de afaceri, în 6 aprilie.

‘Rezultatele confirmă obiectivul nostru, şi acesta este un profit sustenabil’, a explicat Passera.

Intesa se aşteaptă la o revenire a creşterii profitabilităţii în acest an datorită redresării veniturilor, reducerii costurilor şi declinului costului creditării.

Marţi, la închiderea şedinţei bursei de la Milano, acţiunile Intesa au înregistrat un declin de 4,4%, la 2,262 euro, cel mai scăzut nivel din 17 ianuarie.

În trimestrul patru din 2010 profitul Intesa a scăzut cu 7%, la 505 milioane de euro, faţă de 543 milioane de euro în perioada similară din 2009.

Expunerea totală a băncii italiene la ţările din Africa de Nord este de 3,54 miliarde de euro, din care 3,33 miliarde de euro în Egipt, unde deţine Bank of Alexandria, una din cele mai mari instituţii de creditare din ţară. Expunerea la Libia este de 9 milioane de euro iar expunerea la Japonia este de 1,57 miliarde de euro.

La sfârşitul anului trecut indicele de adecvare a capitalului de rang I era de 7,9%, a anunţat Intesa.

Pierderile provocate de creditele neperformante au scăzut la 845 milioane de euro, de la 1,07 miliarde de euro.

Băncile italiene sunt sunt afectată de decizia Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară ce vizează creşterea nivelui minim al fondurilor proprii (core Tier 1) de la 2 la 7% din activele riscante ale băncilor, până în 2019.

Chiar dacă perioada acordată pentru îndeplinirea cerinţelor de capital a fost extinsă, multe bănci cred că pieţele sunt în favoarea instituţiilor care vor îndeplini devreme aceste cerinţe.