Premieră: Standard & Poor’s ar putea retrograda SUA la „selective default”

Ratingul 'AAA' atribuit Statelor Unite ar putea fi redus imediat la nivelul 'selective default' dacă guvernul american nu va reuşi să onoreze obligaţiunile care ajung la scadenţă în data de 4 august, a anunţat marţi un director de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's citat de Reuters.

Obligaţiunile Trezoreriei americane cu scadenţă în 4 august vor primi un rating ‘D’ dacă guvernul nu va reuşi să le onoreze, a afirmat John Chambers, director în cadrul agenţiei de evaluare financiară.

‘Dacă guvernul SUA nu reuşeşte plata, va avea un rating ‘D’. Asta se va întâmpla imediat după 4 august, când e scadenţa obligaţiunilor, deoarece ele nu au o perioadă de graţie’, a precizat directorul S&P.

Temerile privind un technical default au sporit după ce negocerile dintre Democraţi şi Republicani privind creşterea plafonului de îndatorare au eşuat la începutul acestei săptămâni la Washington.

În 4 august Trezoreria SUA trebuie să achite obligaţiuni pe termen scurt ajunse la scadenţă, în valoare de 30 miliarde de dolari.

Chambers a arătat, însă, că probabilitatea intrării SUA în incapacitate de plată este ‘extrem de scăzută’ deoarece S&P se aşteaptă la o creştere a plafonului de îndatorare în ultimul minut, aşa cum s-a întâmplat de peste 70 de ori din 1960.

De asemenea, Chambers a precizat că agenţia este mai îngrijorată de capacitatea guvernului de a-şi reduce deficitul în următorii doi ani, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2012.

Până acum, S&P este singura mare agenţie de evaluare financiară care a revizuit perspectiva ratingului ‘AAA’ atribuit SUA la negativă.

Datoria brută a statului federal, de aproximativ 14.300 miliarde de dolari, a atins, la jumătatea lunii mai, plafonul autorizat de Congres. Trezoreria a avertizat că ţara nu va mai putea să facă faţă rambursării.

Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, 14.294 miliarde de dolari, Trezoreria americană fiind obligată să adopte o serie de măsuri excepţionale pentru a putea să emită în continuare obligaţiuni fără a majora gradul de îndatorare al statului.

Problema majorării plafonului de îndatorare s-a împotmolit în Congresul SUA, unde Partidul Democrat al preşedintelui Barack Obama este în conflict cu Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor.

FMI a avertizat SUA că trebuie să crească plafonul de îndatorare pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi lansarea ‘unui şoc sever economiei şi pieţelor financiare din întreaga lume’.

Potrivit ultimelor estimări ale Fondului Monetar Internaţional, datoria publică a SUA ar urma să ajungă la 99,5% din PIB în 2011, pentru ca în 2013 să ajungă la 105,6% din PIB.
SURSA: Agerpres