Suveranul pontif în vârstă de 86 de ani suferă de o infecție respiratorie, după cum a transmis Vaticanul, precizând că nu este vorba despre Covid-19. Acesta are un plămân parțial extirpat de la vârsta de 20 de ani, ceea ce îl face mai vulnerabil la probleme respiratorii.

„Papa Francisc este mişcat de numeroasele mesaje primite şi îşi exprimă recunoştinţa pentru apropiere şi rugăciune”, se arată în comunicat, potrivit Reuters.

Papa Francisc, internat în spital înainte de duminica Floriilor

Se întâmplă uneori ca Papa Francisc, care luna aceasta a marcat 10 ani în funcție, să rămână fără suflu. Când avea în jur de 20 de ani și se pregătea să devină preot, în Argentina, i-a fost extirpată o parte dintr-un plămân, motiv pentru care este mai expus la probleme respiratorii.

Spitalizarea sa are loc cu puțin timp înainte de slujba din duminica Floriilor, pe 2 aprilie, care marchează începutul unei săptămâni pline de ceremonii organizate cu ocazia Paștelui Catolic, care va avea loc pe 9 aprilie.

De-a lungul ultimilor doi ani, starea de sănătate a suveranului pontif a atras atenția, acesta suferind o intervenție chirurgicală la colon. De asemenea, a început să utilizeze un scaun cu rotile sau un baston din cauza durerii cronice de la genunchi.

Inițial, Vaticanul anunțase că Papa Francisc a fost la spital miercuri, 29 martie, pentru un control programat. Mass-media italiană a spus însă că a fost adus la spital cu o ambulanță, după ce a anulat un interviu pentru un post de televiziune în ultimul moment.

În țara sa natală, Argentina, credincioșii s-au rugat pentru însănătoșirea suveranului pontif.

Papa Francisc suferă, de asemenea, de diverticulită, o afecțiune ce poate infecta sau inflama colonul. În 2021, a fost operat la spitalul Gemelli, pentru a i se extirpa o parte din colon.

Suveranul pontif se confruntă cu mai multe probleme de sănătate

În luna ianuarie, a declarat că boala a revenit, ceea ce îl face să ia în greutate, însă nu s-a arătat deosebit de îngrijorat. Nu a oferit mai multe detalii.

Anul trecut, într-un interviu acordat Reuters, suveranul pontif a spus că nu ar vrea să se opereze la genunchiul cu probleme, pentru că nu își dorește repetarea efectelor negative pe termen lung cu care s-a confruntat în urma anesteziei în 2021.

Pe 12 martie, într-un interviu acordat radioteleviziunii elvețiene de limbă italiană RSI, a fost întrebat ce l-ar determina să își dea demisia.

„O oboseală care nu te lasă să vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, de a putea evalua situaţiile”, a răspuns Papa Francisc.