Oamenii legii au arestat o primă persoană în ancheta care l-a determinat pe Sebastian Kurz să demisioneze

SURSA FOTO: Dreamstime

O angajată a unui institut de sondare a opiniei publice din Austria a fost reținută marți, 12 octombrie, de către autorități. Aceasta este suspectată că a distrus probe în ancheta pentru corupţie care l-a determinat pe Sebastian Kurz să demisioneze din poziţia de cancelar.

Oamenii legii au arestat o primă persoană în acheta care l-a determinat pe Sebastian Kurz să demisioneze

Angajata respectivă „ar fi şters hard-disk-ul calculatorului său” înainte de percheziţiile desfăşurate săptămâna trecută de către parchet, conform informațiilor transmise de derstandard.at

„Ea este reţinută de către parchet în calitate de acuzată în cazul de corupţie în care este implicat fostul cancelar Sebastian Kurz”, a scris sursa menționată.

Alexander Schallenberg, noul cancelar al Austriei

Trebuie menționat că în urma celor întâmplate, Alexander Schallenberg a ajuns noul cancelar al Austriei. Astfel, acesta a transmis că „această criză guvernamentală s-a terminat”.

De asemenea, cotidianul Der Standard a sris că „motivul arestării este riscul de complicitate” cu alte persoane implicate.

Parchetul a lansat ample percheziţii

Amintim că parchetul a lansat ample percheziţii în cadrul unei anchete legate de suspiciuni de deturnare de fonduri publice între 2016 şi 2018 de apropiaţi ai conservatorului Sebastian Kurz. Deturnarea de fonduri a avut ca scop finanţarea apariţiei unor sondaje de opinie falsificate şi o acoperire mediatică elogioasă a sa, în media unui influent grup de presă austriac.

Scandalul l-a constrâns pe Kurz, în vârstă de 35 de ani, să demisioneze sâmbătă din postul de cancelar, fiind acuzat de corupţie. Astfel, acesta a fost înlocuit de un apropiat, fostul ministru de externe Alexander Schallenberg.

Conform parchetului, zece persoane sunt vizate de investigaţii, între care două femei care lucrau pentru respectivul institut de sondare a opiniei publice.

Sebastian Kurz, un cancelar din umbră în stilul lui Vladimir Putin

Continuitatea coaliției dintre Partidul Popular (ÖVP) și Verzi este astfel asigurată și aceasta era, aparent, prioritatea lui Kurz, cea a politicianului care pune binele țării înaintea intereselor sale personale. Analiștii austrieci văd însă mișcarea lui Kurz ca pe o strategie pe termen mediu și lung. Manevra sa amintește chiar și unor comentatori de cele ale președintelui rus Vladimir Putin, care i-a cedat locul lui Dmitri Medvedev doar pentru a recâștiga comanda. Aceasta este ipoteza susținută de cotidianul „Kronen Zeitung” într-un editorial, cea a unui Kurz care are în vedere renunțarea la funcție doar pentru o perioadă limitată de timp. Și o face așa cum o poate face doar un cancelar care aspiră să fie revină în funcţie: evitând moțiunea de cenzură pe care opoziția a anunțat-o pentru marți și care, cu siguranță, l-ar fi pierdut. Fără plecarea lui Kurz, Verzii ar fi susținut moțiunea, având în vedere gravitatea infracțiunilor pentru care Parchetul Anticorupție (WkStA) a deschis o anchetă împotriva sa și a cercului său cel mai apropiat, arată El Mundo.

El este acuzat că a folosit metode criminale pentru a obține controlul asupra partidului său și mai târziu asupra guvernului. A făcut-o, se pare, de când a intrat în guvern ca ministru al Afacerilor externe în 2016, finanțând mass-media în schimbul unor editoriale favorabile și sondaje cosmetizate. Metoda, după cum au amintit redactorii  șefi ai diferitelor ziare austriece, nu este nouă. Kurz nu a fost primul și nu va fi ultimul lider politic care va fi servit prin articole și publicitate plătită în mass-media pentru a câștiga popularitate și a-și spori influența. Se pare că problema lui Kurz este că el nu a investit în viitorul său din propriul buzunar, ci din fonduri de la contribuabili, prin intermediul Ministerului Finanțelor. Documentele aflate în posesia Parchetului colectează plăți către grupul media din Austria, cel mai important din țară, de până la 1,3 milioane de euro.