O demonstraţie de actorie de mare clasă

Un Bruce Willis în mare formă, dirijat de bagheta unui veteran al filmelor de acţiune, Richard Donner, şi o revelaţie, rapperul Mos Def, iată marile atuuri ale unui film care depăşeşte clişeele genului: „Mărturie mortală“. Bruce Willis a parcurs un drum lung de la primele sale roluri, din anii ‘80, când John McTiernan îl distribuia în ceea ce avea să devină una dintre seriile definitorii pentru „action thriller“-urile pline de adrenalină: &

Un Bruce Willis în mare formă, dirijat de bagheta unui veteran al filmelor de acţiune, Richard Donner, şi o revelaţie, rapperul Mos Def, iată marile atuuri ale unui film care depăşeşte clişeele genului: „Mărturie mortală“.

Bruce Willis a parcurs un drum lung de la primele sale roluri, din anii ‘80, când John McTiernan îl distribuia în ceea ce avea să devină una dintre seriile definitorii pentru „action thriller“-urile pline de adrenalină: „Die Hard“. La începutul anilor ‘90, cariera sa era la punctul cel mai de jos, odată cu lansarea celui mai prost film în care a jucat vreodată, „Color of Night“ (1994), făcut praf de critică şi ignorat de public.

Între timp, lucrurile s-au schimbat mult în bine; Willis a avut inspiraţia de a accepta un salariu minim pentru rolul său din „Pulp Fiction“ (1.685 de dolari pe săptămână), cerând în schimb un procentaj din încasările brute ale filmului. Pelicula lui Quentin Tarantino a câştigat apoi un Palme d’Or, a devenit un film-cult şi a încasat nu mai puţin de 214 milioane de dolari.

„16 Blocks“ (tradus la noi sub titlul „Mărturie mortală“), regizat de Richard Donner – autorul unei serii de mare succes, „Lethal Weapon“ -, aparţine doar în aparenţă genului de filme poliţiste în care Willis a cunoscut celebritatea. Personajul său, Jack Mosley, e la antipodul lui John McClane din „Die Hard“: alcoolic, aproape de pensionare, lipsit de vlagă şi uzat de anii de muncă. O sarcină aparent banală – transportarea unui deţinut la tribunal pentru a depune mărturie, cale de 16 cvartale, în cel mult două ore – se transformă însă în ceva mult mai serios, atunci când mai mulţi poliţişti corupţi conduşi de locotenentul Frank Nugent (David Morse, impecabil într-un rol plin de intensitate) se lansează în urmărirea lor, încercând să reducă martorul la tăcere.

„Mărturie mortală“ e mai puţin un film de acţiune în sine, cât un studiu de profunzime al unor personaje. Willis face un excelent rol de compoziţie, al unui poliţist la rândul său corupt, pe care întâlnirea cu un deţinut negru, cam bleg şi enervant de vorbăreţ (rapperul Mos Def, o revelaţie într-o partitură pe care o controlează fără eforturi), îl transformă, aproape în ciuda voinţei sale, într-un erou.

Filmul oferă mai mult decât ar părea la prima vedere; acţiunea se desfăşoară aproape în timp real (cele două ore ale călătoriei spre sala de judecată se derulează practic sincron cu durata efectivă a filmului) – un experiment soldat, în mâinile altor cineaşti, cu eşecuri adesea penibile. Imaginea desaturată semnată de Glen MacPherson şi realismul scenografiei sunt la mare distanţă de artificiile butaforice ale genului, iar partiturile actorilor sunt o demonstraţie de actorie de mare clasă.

«Întotdeauna sunt luat prin surprindere când sunt întrebat cum e să fii milionar. Trebuie să-mi aduc aminte de fiecare dată că asta sunt.»
Bruce Willis, actor de cinema

Titlu: Mărturie mortală (16 Blocks)
Regia: Richard Donner
Scenariul: Richard Wenk
Roluri principale: Bruce Willis (Jack Mosley), Mos Def (Eddie Bunker), David Morse (Frank Nugent)
Producator: Alcon Entertainment, Millennium Films, Emmet/ Furla Films, Cheyenne Enterprises, Equity Pictures Medienfonds, Nu Image Entertainment, Donnersí Company, Road Rebel
Durata: 105 min.
Premiera oficiala: 3 martie 2006

Box office

„Mărturie mortală“ a avut, la nivel mondial, încasări de 65,7 milioane de dolari, din care 56%, sau 36.9 milioane au provenit de pe piaţa nord-americană. Cele mai importante pieţe din afara SUA au fost, în ordinea descrescătoare a încasărilor, Marea Britanie (inclusiv Irlanda şi Malta), cu 4,25 milioane de dolari, Mexic (2,6 milioane), Spania (2,36 milioane), Germania (1,83 milioane) şi China (1,76 milioane). Încasările relativ ridicate din Germania se explică atât prin dimensiunea acestei pieţe, cât şi prin faptul că Bruce Willis este pe jumătate german (după mamă). În clasamentul mondial al premierelor anului 2006, filmul lui Richard Donner s-a situat pe locul 87.

România

În ţara noastră, filmul a fost distribuit de MediaPro Distribution (la nivel local) şi de Warner Bros. (pentru pieţele din afara Statelor Unite). Filmul a avut premiera pe 12 mai 2006 şi a rulat timp de patru săptămâni, interval în care a adunat în sălile de cinema 6.800 de spectatori. Încasările din România s-au ridicat la 83.200 de dolari. Filmul lui Bruce Willis cu cel mai mare succes pe piaţa din ţara noastră a fost „Live Free or Die Hard“ („Greu de ucis 4“), care, în 2007, a avut 36.500 de spectatori şi încasări de 459.000 de dolari. Filmul lui Willis cu cele mai mari încasări din istorie este „Al şaselea simţ“ (1999), cu 293,5 milioane de dolari.

SALARII

Bruce Willis deţine onoarea de a fi primul actor din istorie care a primit un salariu de mai multe milioane de dolari pentru un singur film. În 1988, pentru rolul său din „Die Hard“ – serie care a avut, ulterior, alte trei continuări, toate cu un succes notabil de audienţă -, Willis a primit un salariu de cinci milioane de dolari, un record pentru acea dată. Decizia producătorilor a declanşat, la scurt timp după aceea, creşterea rapidă a salariilor starurilor de la Hollywood. Willis este în prezent unul dintre cei mai bine plătiţi actori din lume, onorariul său pentru un rol principal ajungând la 20-25 de milioane de dolari net, plus un procentaj (de regulă 20%) din încasările brute.

SUCCESE

Bruce Willis se află pe locul al optulea într-un clasament al actorilor care au apărut în cele mai profitabile producţii (filme şi seriale TV, precum şi jocuri video). În total, producţiile în care a jucat au avut încasări de 3,044 miliarde de dolari, în medie 52,5 milioane de dolari pe titlu, conform site-ului www.the-numbers.com. Topul este condus de Samuel L. Jackson, ale cărui filme au înregistrat încasări totale de 4,311 miliarde de dolari. Ca medie de încasări pe film, în fruntea clasamentului se află Orlando Bloom, cu peste 280 de milioane de dolari per producţie. Actorul britanic a fost propulsat pe această poziţie graţie rolurilor din trilogiile „Stăpânul inelelor“ şi „Piraţii din Caraibe“, care au adunat împreună aproape 5,6 miliarde de dolari.