Mii de oameni protestează în Spania împotriva reformei pieţei muncii

Câteva sute de persoane au participat astăzi la marşul de protest convocat de principalele sindicate spaniole împotriva reformei pieţei muncii, recent adoptată prin decret de lege de guvernul conservator de la Madrid. În Barcelona, Valencia, Toledo sau Cordoba, dar şi în restul celorlalte zeci de oraşe spaniole în care au fost convocate proteste similare, manifestanţii au strigat sloganuri referitoare la nedreptatea reformei pieţei muncii şi ineficienţa acesteia pentru relansarea economiei ori apariţia de noi locuri de muncă, transmite Agerpres.

La începutul mitingului din Madrid, secretarii generali ai sindicatelor CC.OO., Ignacio Fernández Toxo, respectiv UGT, Cándido Méndez, au ţinut să spună că prin convocarea acestor manifestaţii, la numai o săptămână de la adoptarea reformei pieţei muncii, nu caută să se confrunte cu guvernul de la Madrid, ci să arate că doresc corectarea reformei pieţei muncii. "Nu – reformei pieţei muncii, care este nedreaptă cu angajaţii, ineficientă pentru economie şi inutilă pentru locuri de muncă" – acesta este sloganul protestelor convocate în 57 de oraşe spaniole.

În cadrul manifestaţiilor, secretarul grupului parlamentar socialist din legislativ (PSOE, în opoziţie), Soraya Rodríguez, a arătat că partidul său participă la manifestaţia convocată de principalele sindicate spaniole, pentru că se consideră de partea cetăţenilor, şi împotriva reformei pieţei muncii adoptate de guvernul Partidului Popular.Pe de altă parte, adjunctul şefului executivului local din Madrid, Ignacio González (Partidul Popular), consideră că sindicatele nu dau dovadă de seriozitate dacă au de gând să convoace o grevă generală împotriva reformei pieţei muncii.

Guvernul spaniol: Reforma pieţei muncii este istorică

Guvernul spaniol a anunţat că reforma pieţei muncii este considerată istorică pentru efectele pe care le va avea asupra situaţiei angajărilor şi locurilor de muncă din Spania. Aceasta cuprinde măsuri de sprijin pentru micii întreprinzători care angajează persoane mai tinere de 30 de ani, pentru favorizarea apariţiei de locuri de muncă bazate pe contracte pe perioade nedeterminate sau acceptarea de contracte pe perioade determinate de maxim doi ani, dar şi sprijinirea angajării şomerilor.

Pe de altă parte, cel mai controversat aspect al reformei îl constituie chestiunea indemnizaţiei pentru concediere (sindicatele considerând că reforma le uşurează angajatorilor condiţiile în care pot concedia), care va scădea la plata a 33 de zile – de la 45 – pentru fiecare an de muncă, în cazul tuturor contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată, mai arată textul reformei, şi scade aceste plăţi compensatorii la 20 de zile în cazul unei concedieri ce poate fi motivată.

Liderii principalelor organizaţii ale angajatorilor din Spania au anunţat că apreciază reforma pieţei muncii şi că au încredere că măsurile implementate de guvernul conservator de la Madrid vor duce la crearea de noi locuri de muncă. Preşedintele Federaţiei spaniole a lucrătorilor pe cont propriu (CEAT), Pedro Barato, speră chiar că, în acest sector şi în urma adoptării reformei, vor apărea un milion şi jumătate de locuri de muncă.