Mario Draghi: Creşterea economiei zonei euro arată ”o anumită moderaţie”

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat joi că există ”o anumită moderaţie” în ritmul de creştere al zonei euro de la începutul anului, în timp ce ameninţările externe, cum ar fi protecţionismul, devin mai proeminente, dar şi-a menţinut optimismul privind perspectivele economice ale regiunii, potrivit Reuters şi DPA.

"Per ansamblu, creşterea ar urma să rămână solidă şi extinsă", a declarat şeful BCE, apreciind că rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 1,5% anul acesta. În martie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 1,4%, de la 1,1% luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

După o perioadă în care avansul economiei zonei euro a fost peste aşteptări, datele şi indicatorii arată "o anumită moderaţie" a evoluţiei PIB-ului regiunii. Riscurile la adresa perspectivei zonei euro rămân în mare parte echilibrate, dar "riscurile legate de factorii globali, inclusiv ameninţarea extinderii protecţionismului, au devenit mai proeminente", a declarat Draghi.

În cel mai recent raport "World Economic Outlook", publicat în 17 aprilie de Fondul Monetar Internaţional (FMI), prognoza pentru zona euro a fost revizuită în creştere cu 0,2 puncte procentuale, la 2,4% în 2018. Anul viitor, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 2%.

La şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.(Sursa: Agerpres)