Dr. Anthony Fauci, consilierul pentru pandemie de la Casa Albă, a afirmat zilele trecute că procentul populației care ar trebui să fie vaccinat împotriva noului coronavirus pentru a obține imunitatea colectivă ar varia „între 70 și 85 la sută”.

Anunțul lui Fauci

Anterior, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase vorbea de un procent între 70 și 75%. „Trebuie să ne dăm seama că trebuie să fim umili și să realizăm ceea ce încă nu știm. Acestea sunt estimări pure și calculele pe care le-am făcut arată că procentul va fi undeva între 70 și 85% „, a spus Fauci într-un interviu pentru CNN.

„Am făcut un calcul că COVID-19, SARS-CoV-2, nu este la fel de transmisibil ca rujeola. Rujeola este cea mai transmisibilă infecție pe care v-o puteți imagina. Așadar, mi-am imaginat că am avea nevoie de mai puțin de 90% și am ajuns în final la 85%”, a continuat Fauci.

Această abordare a imunității de turmă urmărește ca un număr destul de mare de oameni dintr-o comunitate să devină imuni la o boală, fie prin vaccinare, fie prin infectarea naturală, pentru a face răspândirea bolii mai puțin posibilă. În consecință, întreaga comunitate este protejată, chiar și cei care nu sunt imuni, potrivit Harvard Medical School.

Dr. Wes Van Voorhis, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Washington și director al Centrului pentru Boli Infecțioase Emergente și Reemergente, a declarat pentru National Interest că speră că imunitatea de turmă ar putea fi atinsă până la sfârșitul anului viitor. „Cu toate acestea, dacă „într-adevăr trebuie să depășească 80%, atunci va dura mai mult”, a spus el. „Procentul crește dacă un virus se transmite mai ușor. Deci, dacă mutația virusului care circulă acum în Regatul Unit sau Africa de Sud se transmit mai ușor și se răspândesc și aici, atunci procentul pentru a obține imunitatea de turmă devine mai mare.”

„Dacă oamenii nu mai poartă măști și nu mai respectă distanțarea socială, procentul pentru a obține imunitatea de turmă devine tot mai mare”, a adăugat el.

La rândul său, dr. Lee Riley, profesor și președinte al Diviziei de Boli Infecțioase și Vaccinologie de la Universitatea din California, a declarat pentru The National Interest că obținerea imunității de turmă depinde de numeroși factori, cum ar fi „numărul de doze și viteza la care vaccinurile pot fi produse de companiile de vaccinare”. Dar și de numărul de tipuri de vaccinuri în plus față de vaccinurile ARNm care primesc autorizație de utilizare de urgență de către FDA și de proporția populației americane care dorește să accepte vaccinul.