Așteptați să spargă monopolul din piața RCA, nemții de la ERGO au făcut profit din asigurări de viață

Primele brute subscrise anul trecut de compania Ergo Asigurări, deținută de gigantul german Munich Re, au atins 46,8 milioane de euro, în creștere cu 48% față de 2016 și de aproape zece ori mai mult decât la intrarea pe piață, în 2012. Societatea a reușit să scoată și un profit de 500-600 de mii de euro, generat mai ales de componenta de asigurări de viață, care domină clar portofoliul. Ergo și-a luat anul trecut și licența pentru vânzare de RCA și a fost prezentată, inclusiv de către oficiali ASF, ca una dintre soluțiile pentru spargerea monopolului de pe piața RCA, fără să vândă până acum pe acest segment.

Ergo  a preluat, în 2015, societatea Credit Europe Asigurări debutând în 2016 și pe piața asigurărilor generale. Din această zonă, Ergo a înregistrat, anul trecut, venituri de 13,8 milioane de euro, în creștere de la 10,5 milioane de euro, după cum a arătat, pentru Capital, Mihai Popescu, președintele Ergo. Cea mai mare parte a portofoliului de asigurări generale ste format din CASCO și asigurări de bunuri proprietăți. 

Componenta de asigurări de viață rămâne însă dominantă cu o pondere de peste 70% în totalul afacerilor, cu o creștere de . Ergo lucrează aproape exclusiv prin canalul de vânzări bancassurance, având un parteneriat cu Unicredit încă de la intrarea pe piața locală. Anul trecut, Ergo a dezvoltat partneriate și cu alte bănci cum ar fi Garanti sau Ideea Bank, însă business-ul principal rămâne cel cu Unicredit. 

Pe asigurări de viață, portofoliul a urcat cu 28% iar Mihai Popescu spune că acest lucru s-a întâmplat din două motive: creșterea volumului de credite, dar și sporirea apetitului românilor pentru asigurări, în contextul majorării veniturilor. La finalul anului, Ergo a urcat pe locul 3 în topul companiilor de asigurări de viață înregistrate în România, după NN și BCR Asigurări de Viață. 

RCA mai așteaptă  

Numele Ergo a fost des vehiculat în ultimii doi ani ca un posibil nou concurent  pe piața RCA, care să spargă monopolul instituit de City Insurance și Euroins, care adună peste 60% din întreaga piață. Ergo a fost în discuții inclusiv pentru preluarea Astra Asigurări, înainte de a falimenta, însă s-a oprit în fazele preliminare. 

La finele anului trecut, Ergo și-a luat și licența pentru RCA, însă de atunci nu a mai făcut mutări semnificative cu excepția unor discuții cu ASF în ceea ce privește p-lanurile de tarifare. Din aceste discuții, spun surse direct implicate, ar fi reieșit că Ergo, dacă va intra, va intra cu tarife peste media pieței. 

De altfel, susțin aceleași surse, procedurile pentru intrarea pe piața RCA sunt în acest moment aproape sistate, principalele motive de îngrijorare fiind tocmai concentrarea pieței în doar doi jucători și scăderea tarifelor. 

Așa cum a arătat Capital în exclusivitate, piața asigurărilor din România a fost dominataă, anul trecut, de cei doi mari jucători pe RCA, City Insurance și Euroins, între care s-a intercalat doar Alllianz Țiriac.

City, companie care a trecut prin mari probleme de solvabilitate a fost lider anul trecut, cu prime subscrise de 1,55 miliarde de lei și o cotă de piață  pe RCA de aproape 30%.