Ultimele săptămâni au adus o creştere spectaculoasă a vânzărilor de locuinţe din ansamblurile rezidenţiale. Va reuşi oferta crescută să-i determine pe dezvoltatori să schimbe politica de preţuri?

Lansat în urmă cu doar două săptămâni, proiectul Cosmopolis , din apropierea capitalei, este, conform reprezentanţilor developerului, asaltat de cereri de precontractare a celor 565 de apartamente incluse în prima din cele şapte faze de realizare a complexului. Într-un interval de timp record au fost vândute peste 80% din locuinţe. Şi compania imobiliară Regatta a anunţat că a reuşit să vândă în doar două săptămâni aproape 400 de apartamente din blocuri noi. O explicaţie a creşterii vânzărilor este reprezentată de preţurile pe care le cer developerii la lansarea proiectelor. Majoritatea celor aflate pe piaţă sunt împărţite în faze de construcţie, iar preţurile cresc pe măsură ce înaintează lucrările, de la 800-1.200 de euro/mp iniţial, până la peste 2.000 de euro/mp la finalizare.

Ce implicaţii are numărul mare de vânzări de locuinţe noi? În primul rând, creşte oferta şi prin aceasta rolul covârşitor până în prezent al apartamentelor vechi se reduce, de aici putând rezulta şi îngheţarea preţului acestora.  „Vânzările vor avea un ritm din ce în ce mai ridicat în următoarea perioadă. Evident că vor apărea repercusiuni asupra tranzacţiilor cu apartamente vechi. Problema este că românii încă nu cunosc diferenţele dintre cele două tipuri de unităţi, dar piaţa se maturizează pe zi ce trece“, afirmă Sorin Lăcustă, consultant senior în cadrul departamentului rezidenţial al Regatta.

Piaţa secundară începe să capete formă

64-6195-06oskar38.jpgO a doua explicaţie a recordului de vânzări o constituie apariţia aşa-zisei „secondary market“. Multe din locuinţele din noile ansambluri au fost achiziţionate la pachet de investitori care aşteaptă momentul propice pentru a le vinde. Având în vedere efervescenţa de pe piaţă, analiştii imobiliari consideră că în această perioadă vor începe să apară astfel de oferte. În esenţă, proprietarii lor nu trebuie să încarce suplimentar preţul, pentru că reaşezările din sector au determinat deja majorări suficient de mari ca să genereze un profit solid. Un apartament cumpărat acum un an cu 60.000 de euro, se vinde anul acesta cu minimum 90.000 de euro, din cauza creşterilor înregistrate în acest interval de timp. Asta înseamnă un randament de 30%-40% în 12 luni, comparabil, dacă nu superior, celui obţinut de dezvoltatorii de proiecte.

Cel mai important aspect al dezvoltării pieţei rezidenţiale este reprezentat de concurenţa acerbă. Numărul jucătorilor creşte, ca şi cel al proiectelor lansate. Luna aceasta s-au lansat sau sunt pe cale să se lanseze proiecte în fiecare săptămână. De aici, apar mai multe elemente care susţin maturizarea pieţei şi, de ce nu, un control tot mai sigur al politicilor de preţ, căci numărul mare de membri ai pieţei exclude înţelegerile dintre aceştia, atât de des întâlnite în trecut. Majoritatea experţilor sunt de părere că, deşi creşterile de preţuri vor apărea, acestea nu vor fi spectaculoase, ci doar echilibrări în urma scumpirii energiei, materialelor de construcţie, forţei de muncă etc.