Săptămâna trecută, leul a pierdut peste 5% în faţa euro şi 8% faţă de dolar. Un declin pe care nu l-a avut nicio monedă din regiune şi cu care nici leul nu s-a mai întålnit de mulţi ani.

Cauzele deprecierii rapide a monedei naţionale sunt criza internaţională şi majorările salariale anunţate înainte de alegeri, care riscă să provoace dezechilibre economice majore.

Panica investitorilor nu a putut fi calmată săptămåna trecută nici de declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a arătat că nu există presiuni semnificative pe deprecierea leului, deşi, temporar, sunt mişcări de curs din cauza crizei financiare de pe piaţa internaţională. Isărescu a atras atenţia că majorarea cheltuielilor publice şi creşterile salariale peste nivelul de productivitate nu oferă un echilibru valutar pe termen lung, chiar dacă, pe termen foarte scurt, dobånzile mari pot compensa aceste deficienţe. Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, arată că, în contextul crizei financiare internaţionale, Romånia ar fi trebuit „să taie“ din majorările salariale, pentru a nu fi expusă unui curs foarte depreciat. „Cu cåt cursul leului se depreciază mai mult, cu atåt şansele ca inflaţia din 2009 să crească sunt mai mari“, spune Anghel.

Vinerea trecută, cursul euro a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani şi zece luni. În prima zi a anului, un euro era cotat la 3,59 lei, iar nivelul maxim înregistrat pånă acum a fost pe 17 martie, de 3,76 lei/euro. La sfårşitul săptămånii trecute însă, cursul a fost stabilit la 3,872 lei pentru un euro. Un avans spectaculos a înregistrat şi dolarul, faţă de care leul s-a depreciat într-o singură săptămånă cu 8%. Criza internaţională a afectat, în ultima săptămånă, şi paritatea euro/dolar. Cotaţia pentru un euro a atins, joia trecută, 1,3747 dolari, minimul ultimelor 13 luni.

Volatilitatea excepţională de pe piaţa romånească îşi găseşte parţial explicaţia în criza internaţională. „Orice mişcare de pe plan internaţional se repercutează imediat pe piaţa de capital şi asupra evoluţiei cursului“, spune economistul-şef al UniCredit Ţiriac, Rozalia Pal.

Astfel, pe fondul deteriorării încrederii investitorilor străini în monedele din ţările emergente, percepute ca ţări cu risc ridicat, dar şi în aşteptarea măsurilor de redresare financiară promise de SUA şi UE, leul a înregistrat cea mai mare depreciere săptămånală dintre monedele ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Cåt de departe este pragul de 4 lei/euro?

Dacă acum avem de-a face cu o depreciere temporară generată de criza internaţională, „după adoptarea măsurilor de redresare financiară şi reducerea dobånzilor de pe pieţele interbancare ale lumii, leul şi-ar putea relua trendul de apreciere“, crede Dan Bucşa, economistul-şef al Bancpost. Bucşa spune că, dacă planurile de salvare a pieţelor financiare din SUA şi UE vor reuşi, cursul s-ar putea întoarce, la sfårşitul lunii decembrie, către nivelul de 3,6 lei. Dacă eşuează însă, putem vedea leul la 3,84 de lei la finele anului. Mai pesimişti, reprezentanţii ING Bank arată că putem asista la o depreciere, în contextul mişcării pieţelor regionale, de pånă la cel mult 4,2 lei/euro. Pe de altă parte, scenariul de bază al ING indică un nivel de 3,75 lei/euro la finalul anului, iar pe termen mediu, o volatilitate ridicată în intervalul 3,4-3,85 lei/euro. „Pe termen lung, leul mai are încă potenţial de apreciere, însă doar la nivel real. Acest lucru probabil nu se va întåmpla în 2009, dar este posibil începånd cu 2010“, a spus Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank.

Analiştii se feresc să facă o previziune clară asupra nivelului de curs din 2008, aşteptånd să vadă dacă este vorba de o depreciere temporară sau de una de durată. Bineînţeles, deprecierea cursului de schimb antrenează automat scumpirea creditelor şi creşterea inflaţiei.

128-20085-2.jpg«Încă nu am schimbat previziunile pe curs pentru că aşteptăm să vedem dacă este vorba de o volatilitate temporară generată de criza internaţională.»
Rozalia Pal, economist-şef UniCredit Ţiriac Bank

CADEREA LEULUI

Într-o singură zi, pe 3 octombrie, moneda naţională s-a depreciat cu 3% faţă de euro. Săptămåna trecută, leul a pierdut teren şi în faţa dolarului, ajungånd la niveluri apropiate cu cele înregistrate în octombrie 2006, 2,79 lei pentru un dolar