Jianu, PTIR: Guvernul trebuie să aloce 0,4% din PIB pentru programele de sprijinire a IMM-urilor

Noul Guvern trebuie să respecte Legea pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), care prevede alocarea unui procent de 0,4% din PIB pentru programele de sprijinire a IMM-urilor, şi să înfiinţeze cel puţin o Agenţie în subordinea primului ministru care să se ocupe de acest sector, care nu se mai regăseşte sub nicio formă în noua structură guvernamentală, susţine preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, Florin Jianu.

”În cele 10 luni în care am deţinut portofoliul IMM-urilor în Guvern am stabilit o strategie cu ţinte clare, cu etape anuale, am implementat Legea IMM-urilor, prin care am obţinut două chestiuni utile: alocarea unui procent de 0,4% din PIB pentru programe de sprijin pentru IMM, şi conceptul 'testul IMM'. Acesta constă în faptul că nicio reglementare cu privire la IMM-uri nu este pusă în aplicare fără o analiză de impact asupra IMM-urilor. Asta înseamnă că reglementările nu sunt puse în practică dacă nu trec testul”, a declarat miercuri Jianu în cadrul unei conferinţe referitoare la impactul Codului Fiscal asupra IMM-urilor, citat de Agerpres. Alte cerinţe ale mediului de afaceri, în afară de cele deja cunoscute privind debirocratizarea, se referă la eliminarea din Codul Fiscal a posibilităţii majorării impozitului pentru sediile sociale ale firmelor şi a obligativităţii pentru firme de a angaja o firmă de pază, care intră în vigoare tot de la 1 ianuarie 2016.

”Impozitul IMM-urilor pentru sediile sociale creşte cu 25%. Toate primăriile au mers la maxim. Este revoltător şi va închide multe IMM-uri. Dacă Guvernul este responsabil, va renunţa la această prevedere”, a mai spus Jianu. În plus, de la 1 ianuarie se aplică Legea care obligă IMM-urile să facă analiză la risc, să ia o firmă, să îi dea foarte mulţi bani şi să facă o analiză de pază', a spus Jianu, precizând că multe firme nu îşi vor permite aceste costuri.