UPDATE: Ioan Hidegcuti (FRC): „Rata creditelor neperformante a ajuns la aproape 20%, de la 2% în 2008”

Rata creditelor neperformante a ajuns la aproape 20%, de la circa 2% în 2008, la începutul crizei, a declarat Ioan Hidegcuti, preşedintele Fondului Român de Contragarantare (FRC).

"Aceasta pune mare problemă sistemului bancar şi, în general, filosofiei şi condiţiilor de piaţă ale băncilor. Cele mai riscante s-au dovedit a fi societăţile din construcţii, din industria prelucrătoare şi din comerţ. Cele care îşi onorează cel mai bine serviciul datoriei la bănci sunt agricultura şi utilităţile. Perspectivele din punct de vedere al performanţei se constată a fi mixte. Pe deoparte, ar trebui ca, pe seama consolidării economice la care ne aşteptăm cu toţii, acestea să-şi onoreze mai bine obligaţia, pe de altă parte, accesul la finanţare şi, mai ales condiţionalităţile de Basel III, vor face ca finanţarea să fie şi mai complicată cu toate consecinţele în sistemul financiar-bancar", a explicat Hidegcuti.

Potrivit acestuia, de la începutul crizei resursele de finanţare s-au diminuat şi costul creditului a crescut.

"Sectorul bancar din România fiind puternic dependent de finanţare externă, capitalul străin este de peste 85%, creditele, mai ales cele în valută au devenit mai riscante, şi, ca o oarecare noutate, am putea spune, chiar şi cele pe termen scurt au devenit mai riscante în comparaţie cu celelalte. În perioadele de criză, politica băncilor autohtone a avut un caracter prociclic", a mai afirmat oficialul FRC, citat de Agerpres.
UPDATE: Zeci de milioane de euro, costuri reduse ca urmare a intervenţiei fondurilor de garantare şi contragarantare
Intervenţia fondurilor de garantare, respectiv a celor contragarantate de Fondul Român de Contragarantare (FRC), aduce o contribuţie anuală de zeci de milioane de euro, costuri reduse de finanţare, a declarat Ioan Hidegcuti.

"În afară de a asigura colateralul, una din mize este de a scădea costul finanţării. Nivelul de reducere a costului finanţării este de 0,5% şi 1,5% din respectiva sumă (în cazul apelării la garanţii şi contragaranţii nr.). Ca exemplu, la 100.000 de euro garantat şi contragarantat firma plăteşte cu 1.800 de euro mai puţin costuri. Poate pare puţin dar per total este mult", a spus Hidegcuti.

Potrivit acestuia, este mult pentru ca banca îşi consolidează într-un anume fel relaţia cu solicitantul de credit, "iar din perspectiva încrederii în sistem nu mai avem ce discuta din moment ce garanţiile şi contragarantarea acestor garanţii sunt într-un sistem suveran".

"Nu există cazuri în care o garanţie sau contragaranţie să nu fie acoperită", a explicat oficialul FRC.