O nouă lege din Franța își propune să țină electronicele departe de coșul de gunoi, administrația publică fiind obligată să cumpere smartphone-uri și PC-uri recondiționate. În același context, Franța a început să solicite producătorilor anumitor dispozitive electronice, inclusiv celor de smartphone-uri și laptop-uri, să specifice consumatorilor cât de reparabile sunt produsele pe care le vând, în baza „indicelui de reparabilitate”. 

România este o piață relativ tânără pentru produsele second-hand, dar în ultimii ani se observă că cererea pentru astfel de produse este în creștere.

CreditAmanet a introdus în portofoliu serviciile de cumpărare, amanet și vânzare a electronicelor, încă din 2013 (în același timp cu ceasurile de lux și diamantele). Lansarea a avut un real succes, fiind prima companie de profil din România care a introdus un astfel de serviciu pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților. 

Aflăm mai multe în interviul cu CEO-ul CreditAmanet, Cosmin Popovici. 

(R): Ce puteți să ne spuneți despre cei 9 ani de activitate pe această nișă? Cum a evoluat business-ul vostru în acest segment?

(C.P.): Lansarea pe piață a avut un real succes, fiind prima companie de profil din România care a introdus un astfel de serviciu pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților. Bineînțeles, ca în orice afacere aflată la început, ne-am confruntat cu diverse situații pe care le-am gestionat cu brio: evitarea produselor electronice contrafăcute apărute în piață, înțelegerea prețurilor de referință la care ne raportăm în evaluarea prețurilor de achiziție și vânzare, evoluția tehnologiei la un nivel foarte ridicat care a necesitat și pregătirea personalului care operează în cadrul agențiilor. Împreună cu colegii pasionați de tehnologie din cadrul companiei, am creat și implementat proceduri de lucru, sesiuni de instruiri în privința tehnologiei, strategii și proiecte de dezvoltare pe acest segment.

În cei 9 ani de când am lansat serviciul pe piață, compania a devenit cunoscută la nivel național în ceea ce privește comercializarea produselor electronice și ne bucurăm că am reușit să schimbăm percepții în rândul oamenilor asupra produselor second-hand și anume faptul că acestea pot avea o durată de viață lungă dacă sunt folosite corect, că poți beneficia de garanție și pentru un produs electronic second-hand și mai ales că datorită prețurilor mai mici față de magazinele de profil, oricine își poate permite achiziția unui produs electronic de ultimă generație, la un preț rezonabil.

(R): Ce produse electronice sunt oferite drept garanție sau, altfel spus, ce electronice mai amanetează românii frecvent?

(C.P.):  Principalele produse electronice care vin în amanet sau care se vând direct către noi sunt în proporție de 80% telefoanele (smartphones), urmate de laptopuri, tablete, aparate foto, camere video sau sisteme audio. 

 (R): Ce caracteristici trebuie să aibă produsul electronic care urmează să fie amanetat/ vândut la CreditAmanet (vechime, grad de uzură)?

(C.P.): Produsul trebuie să fie perfect funcțional și să aibă un grad de uzură cel mult mediu. În cazul în care produsele sunt noi, prețul oferit este mai mare, uneori poate să ajungă și la 80% din prețul de retail al produsului.

 (R): Împrumuturile nerambursate transferă către CreditAmanet dreptul de proprietate asupra produselor primite drept garanție. Care sunt cele mai frecvente canale de valorificare a acestor produse și cine sunt cumpărătorii? 

(C.P.): Produsele electronice se vând în agențiile noastre, unde avem vitrine de expunere, dar și online, pe website-ul propriu, www.creditamanet.ro. În general, optează pentru un bun second hand, în stare foarte bună de funcționare, cei care înțeleg că pot face o afacere foarte bună din a achiziționa același bun la un preț mai mic.

 (R): Cum merg vânzările de electronice second – hand anul acesta comparativ cu anul trecut? Care este prețul mediu și care sunt cele mai cumpărate produse?

(C.P.): Față de anul trecut creșterea procentuală a vânzărilor este de 40%. Website-ul nostru este canalul de vânzare cu cea mai mare creștere. Produsele cele mai comercializate din cadrul segmentului sunt telefoanele, laptopurile și tabletele, urmate de ceasuri smart, console gaming, TV, însă este de precizat faptul că de-a lungul timpului am comercializat inclusiv drone, camere de acțiune, trotinete electrice, echipamente foto/video profesionale. Cele mai cumpărate produse sunt telefoanele mobile, prețul mediul al acestora fiind de 1000 lei.

(R): Câte tranzacții au fost făcute prin website-ul www.creditamanet.ro în anul curent raportat la anul trecut? 

 (C.P.): Anul acesta, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut, avem cu 50% mai multe tranzacții online.

(R): Cu cât sunt mai ieftine față de produsele noi?

(C.P.): Produsele second-hand pot fi mai ieftine cu 20% până la 50% în funcție de tipul de electronic (model nou sau mai vechi) și starea acestuia.  

(R): Care este profilul cumpăratorului de produse second-hand electronice de la CreditAmanet prin intermediul website-ului și care sunt cele mai căutate produse?

(C.P.): Cumpărătorului de produse electronice second-hand îi place să economisească alegând produse cu aceleași caracteristici, la prețuri accesibile. Profilul său este tânăr (vârsta 25-35 ani), de sex masculin, cu venituri medii.

Cele mai căutate produse sunt telefoanele. Sunt mai ieftine decât telefoanele mobile noi, dar sunt în stare perfectă de funcționare și vin la pachet cu o garanție. Telefoanele second-hand sunt o alternativă pentru consumatorii tineri, educați, din mediul urban care își doresc un smartphone de brand și economisesc în același timp bani.

(R): De ce ar trebui să ia în considerare românii cumpărarea de produse second-hand?

(C.P.):  Motivele principale sunt economisirea și sustenabilitatea, în condițiile în care pe termen lung planeta riscă să rămână fără resurse. După cum vedem că se întâmplă la nivel internațional, Franța a ales să fie proactivă și obligă administrația să cumpere smartphone-uri și PC-uri recondiționate. România ar putea lua în calcul inițiative similare. 

Casele de amanet oferă cea mai simplă și rapidă formă de a obține un împrumut pe termen scurt în schimbul unui bun gajat drept colateral sau prin vânzare direct. Bunurile pot fi electronice, genți, ceasuri de lux sau bijuterii. 

Piaţa de amanet din România este o industrie în care activează 1.700 de companii cu agenții deschise la nivel național și a ajuns la 1,2 mld. lei în 2021 conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe. 

CreditAmanet este pe primul loc în București și pe locul doi la nivel național, după saltul cifrei de afaceri cu aproape 60% de anul trecut.