Întâlnire a comisiei de cooperare româno – chineză, în septembrie

Sesiunea Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economică româno-chineză, care era planificată să aibă loc la Beijing, în luna octombrie, ar putea fi devansată în cursul lunii septembrie, anunță Ministerul Economiei, după întâlnirea pe care ministrul de resort, Varujan Vosganian, a avut-o cu doamna Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.

‘Cei doi oficiali au discutat, în principal, despre modalităţile de implementare a înţelegerilor convenite în timpul vizitei din luna iulie, în China, a prim-ministrului român Victor Ponta. În acest context, partea chineză a propus ca sesiunea Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economică româno-chineză, care era planificată să aibă loc la Beijing, în luna octombrie, să fie devansată în cursul lunii septembrie. Precedenta sesiune a Comisiei mixte s-a desfăşurat anul trecut, în luna octombrie, la Bucureşti’, se arată în comunicatul citat.
Potrivit comunicatului, ministrul Varujan Vosganian a apreciat relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, arătând că acestea sunt excelente din punct de vedere politic. De asemenea, a fost subliniată dorinţa părţii române de aducere la acelaşi nivel şi a relaţiilor economice, domeniu în care există premise favorabile, dar şi oportunităţi încă neexploatate.
La rândul său, ambasadorul Huo Yuzhen a menţionat, în context, disponibilitatea Chinei de a face investiţii majore în proiectul termocentralei Rovinari, în proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică de la Cernavodă, în proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompare Tarniţa – Lăpuşteşti, precum şi în alte proiecte legate de energia eoliană şi infrastructură.
Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupă locul I în zona asiatică, atât la export cât şi la import.
‘După datele statistice înregistrate în primele cinci luni ale anului 2013, se înregistrează o creştere semnificativă a exporturilor româneşti în China şi o reducere considerabilă a deficitului comercial. Astfel, la 31 mai se înregistra un volum total al schimburilor de 1,27 miliarde USD, în scădere cu 5,4%, din care export românesc de 246,5 milioane USD (+18,4%) şi import din China de 1,02 miliarde USD (-9,75%)’, se precizează în comunicat.
Sursa: Agerpres