Într-un interviu acordat la Digi24, ministrul Muncii, Marius Budăi vine cu informația momentului pentru angajații din România. Este vorba despre implementarea programului de lucru de doar patru zile pe săptămână.

Precizările ministrului vin în contextul în care cel mai recent sondaj a arătat că 80% dintre români și-ar dori un astfel de regim de muncă. În acest sens, Marius Budăi consideră că este nevoie de o serie de discuții atât în cadrul ministerelor cât și cu câțiva specialiști, patronate și sindicate.

Marius Budăi, despre programul de lucru de patru zile

Totodată, ministrul a subliniat faptul că în Europa există deja țări care au implementat un astfel de program de lucru, ca o posibilitate și nu neapărat ca ceva obligatoriu. În același timp, Budăi adaugă că această propunere este una extrem de importantă, însă trebuie stabilit în primă fază dacă este și una oportună având în vedere situația actuală.

„E o chestiune extrem de serioasă, trebuie dezbătută. Sunt țări în Europa care au implementat deja acest lucru, se discută și în Belgia, acum, din câte știu, pentru o posibilitate, nu obligativitate. Eu cred că discuția ar trebui să pornească cu specialiști din Ministerul Sănătății, din Ministerul Muncii, patronate și sindicate.

Propunerea este extrem de serioasă și trebuie să vedem dacă la noi, în România, în această perioadă, cu aceste crize – sanitară, de securitate, economică – este oportună o această măsură”, a spus ministrul, la Digi24.

Marius Budăi a precizat că nu se poate pronunța încă, însă a adăugat că prima sa reacție ar fi să nu fie de acord având în vedere deficitul foarte mare al forței de muncă din România.

Va fi benefic pentru România?

Pe de altă parte, ministrul susține că este adeptul unui dialog social, astfel încât să se stabilească dacă această măsură este sau nu benefică. El a mai precizat că în cazul în care măsura va fi agreată de toate părțile, va fi și el de acord în final.

„Nu am toate elementele, nu mă pronunț, pentru că aș avea instinctul – așa cum simt eu piața muncii acum, să nu fiu de acord pentru că și așa avem un deficit foarte mare al forței de muncă.

Dar, repet, sunt adeptul unui dialog social așezat și, dacă în urma acestuia se va agrea această măsură, atunci cu siguranță voi fi un susținător, dar atunci când voi avea toate elementele.

Deja am avut discuții cu o parte dintre sindicate și patronate, unele patronate agreează, altele sindicate nu vor să mărească programul de lucru. Avem o directivă care ne creează un echilibru între profesional și mediul familial. Trebuie să le luăm pe toate în calcul – discuția este mai mare”, a mai spus Marius Budăi, pentru sursa citată.