Dacă în 2007 salariul mediu net lunar în industria mobilei era de 667 de lei, în 2016 un angajat câștigă, în medie, 1.397 de lei pe lună, potrivit unui stduiu realizat de Financial Trends. La prima vedere am putea spune că este o îmbunătățire când vedem dublarea venitului mediu în domeniu, însă acest lucru nu este suficient în situația în care salariul mediu pe economie s-a dublat și el. Cu alte cuvinte, nu este de mirare că încercările timide ale producătorilor de mobilă pentru a-și păstra angajații nu prea dau roade.

Producția mare se face cu angajați mulți

În perioada 2007-2016, veniturile producătorilor de mobilă au crescut substanțial, dar numărul salariaților din industrie s-a redus. Este drept, o parte din angajați au fost înlocuiți prin investiții în tehnologii noi. Totuși, mai toți angajatorii din domeniu recunosc că nu reușesc să găsească suficienți oameni dispuși să lucreze în condițiile actuale. De vină ar fi mai ales „mirajul străinătății“, care îi motivează pe mulți să renunțe la un job calificat, remunerat decent în țară, pentru munci necalificate, dar bine plătite, în afara țării. Prin urmare, marii angajatori din industrie au avut anul trecut fluctuații de personal.

Una dintre excepții este compania Aramis, unde numărul de salariați a crescut cu aproape 400 într-un singur an. Motivul este ceșterea comenzilor din partea principalului client al producătorului, gigantul suedez Ikea. Deţinută de doi oameni de afaceri români – Iacob Vladimir şi Marius Selescu -, compania din Baia Mare are peste 3.400 de angajaţi, fiind printre puţinele firme care au făcut angajări în perioada crizei. Astfel, producătorul este cel mai mare angajator din industria mobilei atât din județul Maramureș, cât și din țară. Fără îndoială, contează cultura muncii din zona în care activează businessul, dar și concurența pentru resursa umană la care trebuie să facă față producătorii de mobilă.

 Etica muncii și industria mobilei

Oamenii nu mai vor să muncească dacă nu primesc mulți bani. De vină sunt și ajutoarele sociale, dar și ofertele de joburi din străinătate. „Am mai avea nevoie de 100 de oameni. Pentru asta am dat anunţ în mica publicitate şi nimic. Avem această problemă pentru că oamenii pleacă în străinătate“, explică Francesco Stasolla, managing director la Italsofa România. Activitate producătorului de mobilă a început în România în urmă cu 15 ani, moment în care grupul italian a ridicat o fabrică în Baia Mare, în urma uneia dintre cele mai mari investiţii greenfield, prima din România în industria mobilei: peste 38 de milioane de euro.

În prezent, fabrica din Baia Mare produce atât canapele şi fotolii din piele şi ţesătura pentru piaţa europeană, cât şi semifabricate de lemn pentru producţia întregului grup. Fabrica se întinde pe o suprafaţă de 400.000 mp din care 76.000 sunt organizaţi în cinci unităţi, fiecare dintre ele fiind dedicată unei activităţi productive specifice. La Italsofa lucrează peste 1.200 de angajaţi, cu un salariu mediu brut de 1.400 de lei. În prezent, Italsofa produce peste 1.000 de canapele şi fotolii pe zi, cele mai multe fiind exportate în Germania, Anglia, Franţa și Spania.