Ilfov și Ialomița,vecinul bogat, vecinul sărac

Deși sunt vecine, cele două județe din sudul României au înregistrat evoluții total diferite. Dacă Ilfov are cele mai bune performanțe economice, Ialomița se află în coada clasmentului când vine vorba de nivelul de trai.

Ilfov este cel mai mic județ din România, dar și cel mai prosper datorită faptului că el înconjoară municipiul București. Un mare bonus al județului este faptul că acesta este străbătut de toate drumurile naționale care pornesc din Capitală. Însă, în ultimii doi ani, centura Capitalei, drumul dintre Ilfov și București, a ajuns cel mai aglomerat drum național din România din cauza lucrărilor de lărgire și reabilitare, șantier abandonat de cel puțin doi ani.
 

În același timp, micul județ este traversat de cele mai importante magistrale de cale ferată, precum și de autostrăzile București-Pitești, București-Constanța și București-Ploiești. Între județul Ilfov și Capitală se află centura feroviară, ce are o lungime de aproximativ 72 de kilometri. În 2012, Ministerul Transporturilor avea în plan reabilitarea centurii feroviare și implementarea unui proiect privind trenurile urbane. În prezent, inelul feroviar este închis pentru că proiectul a rămas doar pe hârtie. Totodată, aici se află și cea mai mare bază aeriană din România, aeroportul Henri Coandă.
În ciuda faptului că, în ultimii ani, nu au avut loc investiții în reabilitarea infrastructurii, economia județului a prosperat. Aici s-a înregistrat cel mai ridicat salariu mediu din ţară, în afară de Bucureşti, cu peste 50% mai mare decât vecinul său: Ialomiţa, de exemplu.

Totodată, judeţul Ilfov are un PIB/locuitor la sfârşitul anului trecut de 11.174 euro, al doilea în România după Bucureşti. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, economia judeţului va înregistra ascensiuni destul de însemnate în anii viitori. După creşterea PIB de 4,4%, corespunzătoare lui 2015, sunt estimate majorări de 3,8% în 2016, 4,1% în 2017, 4,4% în 2018. Judeţul Ilfov are un PIB/locuitor la sfârşitul anului trecut de 11.174 euro, al doilea în România după Bucureşti. În același timp, rata şomajului este de 1,5%, foarte scăzută comparativ cu media naţională de 5,1%.

Sediile multinaționalelor sunt în Ilfov

Cum se explică evoluția atât de bună a județului Ifov? Cele mai importante multinaționale din România și-au deschis sedii în această zonă. Așadar, companii precum Rewe, Philip Morris, Michelin, Coca-Cola , Porsche, Mercedes-Benz sau Praktiker susțin economia județului printr-un număr mare de angajați.


Cea mai importantă firmă din județ este distribuitorul farmaceutic Mediplus Exim, deținut de A&D Pharma. În 2014, compania cu 873 de angajați, a înregistrat o cifră de afaceri de peste trei miliarde de lei.
Tot în Ilfov este înregistrată și compania Rewe Romania care își are sediul în Ștefăneștii de Jos. Firma a obținut în 2015 o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei. În 2014, grupul german a fost cel mai important angajator din județ cu peste 3.000 de salariați. 


În Voluntari, sunt localizate cele mai multe companii. Circa 8 din 15 firme dețin birouri în Voluntari. Michelin Romania, Coca Cola HBC, Porsche România, Agricover, Mercedes-Benz România, Porsche  Inter Auto, Flanco sau Praktiker sunt câteva exemple.

Ialomița are potențial

Situat la nici 50 de kilometri de București, Ialomița este un județ cu mult potențial pentru agricultură, dar cu prea puține investiții săvârșite. În 2015, reprezentanții Consiliului Județean Ialomița anunțau că aproape 65 de milioane de lei urmau să fie repartizați pentru dezvoltarea județului. Domeniile principale în care urmau sa fie direcționați acești bani erau: infrastructura rutieră, sănătatea, energia regenerabilă și colaborarea cu societatea civilă. La momentul respectiv, autoritățile susțineau că prioritatea numărul unu ar fi infrastructura rutieră, urmând ca pe parcursul anului 2015 să se deschidă șantiere pentru aproximativ 90 de kilometri de drumuri județene. Acestea au fost planurile anunțate pentru anul trecut, însă nimeni nu a venit cu prezentarea unui bilanț în care să se arate câte dintre proiectele anunțate au fost concretizate. Ceea ce este sigur este faptul că în momentul de față județul Ialomița, este traversat de E85, drumul național care leagă Capitala de Moldvova și de DN60 care asigură legătura între Urziceni și Slobozia. În sud-estul județului Ialomița este o porțiune de câțiva kilometri de șosea cu patru benzi între Fetești și Cernavodă, parte din autostrada București-Cernavodă.

Pentru anul în curs, oficialii judeţeni susțin că au la dispoziţie 149,6 milioane de lei pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare, dar şi pentru investiţiile prognozate pentru acest an. Ca și în 2015, o bună parte din bugetul de investiţii al judeţului urmează să fie alocat modernizării infrastructurii. Reprezentanții administraţiei ialomiţene susțin că în următorii doi ani vor fi reabilitaţi circa 86 de kilometri de drumuri judeţene din resurse proprii şi alţi 142 de kilometri cu ajutorul fondurilor europene. Singurele investiţii cu termen scadent la sfârşitul acestui an sunt DJ102H Reviga-Miloşeşti şi DJ 313 Axintele-Horia, până la limita cu judeţul Călăraşi, investiţii care, însumate, reprezintă circa 25 de kilometri de drum judeţean reabilitaţi. Restul investiţiilor în infrastructură, deşi beneficiază de alocări bugetare, rămân doar la stadiul de șantier.

Performanțe slabe

Nici la capitolul statistici, județul nu stă prea bine. Cu un Produs Intern Brut de 6,3 miliarde de lei, Ialomiţa este penultimul din cele şapte judeţe care compun regiunea Sud Muntenia, mai jos fiind doar Giurgiu cu 6,0 miliarde de lei. La PIB/locuitor însă, cu 5.322 de lei, Ialomița mai lasă în urmă mai multe vecine de regiune, precum Călărași (6.065 lei), Giurgiu (4.892 lei), Teleorman (4.444 lei). La salariu mediu, Ialomiţa (1.464 lei) este iarăşi penultimul în regiune, de data aceasta deasupra judeţului Teleorman (1.422 lei). Rata şomajului (7,6%) este întrecută în regiune de Călăraşi (8,0%) şi Teleorman (10,5%).  Ialomiţa a avut o scădere a PIB de 0,2% în 2014 şi o creştere uşoară (1,5%) anul trecut. Pentru 2016 şi 2015 CNP estimează creşteri de 3,7%, iar pentru 2018, de 4,0%.

Cele mai importante companii din județ provin din agricultură. În 2014, Expur, unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal din România, a obținută o cifră de afaceri  de un miliard, aceastea fiind cele mai bune rezultate financiare din Ialomița. Firma Expur a fost preluată în anul 1997, de către Alisa Finance&Trade Geneva, parte a grupului elveţian Alimenta-Geneva, iar în octombrie 2010, producătorul a trecut în portofoliul gigantul francez Sofiproteol în cadrul unei tranzacţii de circa 80 de milioane de euro. Compania deţine silozuri la Fierbinţi şi Urziceni, precum şi o fabrică specializată în procesarea boabelor de soia în Urziceni, şi o altă unitate la Slobozia. Cel mai mare angajator din județ este producătorul de textile Alison Hayes cu 1.253 de angajați, în 2014. Producătorul de textile  Alison Hayes este o companie britanică intrată pe piaţa locală în februarie 1994, când a deschis o fabrică la Urziceni.